Naar inhoud

Kwaliteit en hardheid

Ons drinkwater maken we van Drents grondwater. In dit grondwater zitten veel mineralen, waaronder kalk. Dit kan zorgen voor kalkaanslag. In je badkamer, waterkoker of wasmachine. WMD haalt waar nodig kalk al uit het drinkwater. Maar waarom haalt WMD de kalk er niet helemaal uit? Dat zou immers veel gepoets schelen. Het antwoord is simpel: het mag niet! WMD moet voldoen aan de Drinkwaterwet en het Drinkwaterbesluit. Hierin staan regels waar ons drinkwater aan moet voldoen. Het drinkwater mag in Nederland niet te hard, maar ook niet te zacht zijn. Naast de wettelijke normen, is kalk ook nodig voor de drinkwaterleidingen. Zonder kalk worden die leidingen aangetast. Ten slotte zou het volledig verwijderen van kalk enorm duur zijn en de waterprijs onnodig verhogen. Waar nodig maken we het water zachter tijdens de zuivering. Hierdoor is er nergens in Drenthe hard water. Wil je weten wat de hardheid van jouw water is? Check het hier.

Het is handig om te weten hoe hard uw drinkwater is, bijvoorbeeld als u een wasmachine koopt. In het grootste deel van Drenthe is de hardheid van het drinkwater ongeveer 8° dH (Duitse hardheid). Drents drinkwater is zacht of gemiddeld hard.

Wilt u weten hoe hard uw water is?
Dat kunt u hier opzoeken.

WMD gebruikt 100% grondwater om drinkwater te maken. Grondwater bevat allerlei natuurlijke stoffen uit de bodem zoals calcium (kalk) en magnesium. Die stoffen bepalen samen de hardheid. Hoe meer, hoe harder het water. Het grondwater bevat op de ene plek meer kalk dan op de andere.

Ontharden
Als het water te hard is maken we het zachter tijdens de zuivering. Hard water komt niet voor in Drenthe. WMD onthardt tot ongeveer 8 °dH. Dat is water met weinig kalkaanslag. De kalk die WMD uit het drinkwater haalt, wordt hergebruikt als grondstof voor de industrie.

Milieu
WMD heeft installaties gebouwd om het water te ontharden. Het zorgt voor minder kalkaanslag op doucheruiten en tegels, maar ook in waterkokers en wasmachines. En dat we in wasmachines veel minder wasmiddel hoeven te gebruiken. Meer comfort, beter voor het milieu en vriendelijk voor je apparaten.

Wet
Volledig ontkalken mag volgens de wet niet. Het Drinkwaterbesluit schrijft voor dat de totale hardheid van drinkwater moet liggen tussen 1 en 2,5 mmol/l (tussen 5,6 en 14 °dH).

Minder kalkaanslag?
WMD blijft steeds kijken of we de hardheid verder kunnen verlagen. De kosten om ook het laatste beetje kalk (tot aan de wettelijke grens) uit het water te halen zijn echter fors. WMD onderzoekt daarom vooral of we er voor kunnen zorgen dat de kalk minder neerslaat. Niet de kalk is immers het probleem, maar de aanslag.

Wilt u weten hoe hard uw water is?
Dat kun je hier opzoeken.

Duitse Hardheid
De maat voor de hardheid van water is °dH. DH betekent Duitse Hardheid.

 

 

Het kan voorkomen dat je deeltjes aantreft in het zeefje van de kraan of op de bodem van een glas water. Deze deeltjes lijken sterk op zand maar zijn in de meeste gevallen kalkdeeltjes. Als dit regelmatig gebeurt en u twijfelt of het zand of kalk is, neem dan contact op onze klantenservice tijdens kantooruren. Bel 0592 – 854 550 of stuur ons een e-mail.

Het drinkwater in Drenthe is zacht tot gemiddeld hard. U hoeft het water niet te ontharden voor u het drinkt of gebruikt.

Kalk
Helaas betekent dat niet dat er geen kalk wordt afgezet bij verhitting van het water. Dat hangt af van allerlei andere zaken, zoals de temperatuur van het warmwatertoestel. Wij raden aan om uw boiler in te stellen op 60°C. Lees meer.

Voor- en nadelen
Sommige klanten willen nog zachter water. Er zijn apparaten te koop waarmee u thuis zelf kunt ontharden. Het plaatsen van een ontharder is uw keuze. Het is een afweging tussen de voor- en nadelen en de kosten.

Verschillende soorten onthardingsapparaten

  • De ionenwisselaar haalt de mineralen die kalkaanslag veroorzaken (calcium en magnesium) uit het water. In plaats daarvan komt natrium in het water. Deze ontharder wordt in de bestaande waterleiding ingebouwd.
  • Bij omgekeerde osmose wordt water door een membraan geperst, waarbij vrijwel alle zouten worden verwijderd. De gewenste hardheid wordt ingesteld door menging met niet onthard water.
  • De apparaten die werken op basis van (elektro)magneten zijn het meest populair. De magneet wordt op de waterleiding geklemd, waardoor volgens de fabrikanten de mineralen die kalkaanslag veroorzaken zich niet meer afzetten. De werking van deze systemen is moeilijk voorspelbaar.

Onderhoud en beveiliging noodzakelijk

  • Het is belangrijk dat u de onthardingsinstallatie goed onderhoudt om de drinkwaterkwaliteit te borgen. De mate van onderhoud is afhankelijk van het type apparaat.
  • Een goede terugstroombeveiliging is verplicht. Voor ontharders met een verwisselbare filter is een controleerbare keerklep van het type EA vereist. Voor de ionenwisselaar met regeneratie is een terugstroombeveiliging van het type CA vereist. Dit zorgt ervoor dat het water uit de ontharder niet kan terugstromen in het drinkwaternet.
  • De afvoerleiding van het spoelwater van het onthardingsapparaat moet zichtbaar geen directe verbinding met de riolering hebben. Zodat het rioolwater niet kan terugstromen in de afvoerleiding van het spoelwater.
  • Het ontharden van water is een vorm van waterbehandeling. Daarom is een meetprogramma verplicht als zelf onthard water aan derden wordt aangeboden via een collectieve drinkwaterinstallatie.

In Drenthe is het water zacht tot gemiddeld hard. Gebruik de laagste hoeveelheid wasmiddel die op de verpakking staat. Wist u dat moderne wasmachines veel minder water gebruiken? U hoeft dan ook véél minder wasmiddel te gebruiken. De meeste mensen gebruiken te veel wasmiddel.

Probeer eens of de was ook schoon wordt met minder wasmiddel. Dat is beter voor het milieu en uw portemonnee.

De hoeveelheid wasmiddel hangt af van

  • Hoe vuil de was is
  • De hoeveelheid was in de machine
  • Het waterverbruik van de machine
  • De hardheid van het water

Tips

  • Was niet met een halfvolle trommel
  • Gebruik niet te veel wasmiddel
  • Gebruik een kort wasprogramma of energiebesparingsknop
  • Hang uw was aan de lijn te drogen
  • Wasverzachter is niet nodig als u de droger gebruikt of de was buiten in de wind ophangt

Drents drinkwater voldoet aan alle wettelijke eisen voor kwaliteit en zuiverheid. Het is niet nodig om het water voor gebruik te filteren.

Wilt u toch een waterfilter gebruiken?
Dan is het belangrijk om het filter goed te onderhouden.

  • Bacteriën kunnen groeien als u het filter niet op tijd schoonmaakt of vervangt.
  • Dat kan ook gebeuren als u langere tijd van huis bent en het water in het apparaat stilstaat.

Smaak is persoonlijk
Sommige mensen gebruiken een waterfilter omdat ze de smaak van het water niet lekker vinden. Ze vinden gefilterd water lekkerder. Maar dan gaat het om smaak. En dat is heel persoonlijk.

Als er water door deze leidingen stroomt, lossen kleine looddeeltjes op in het drinkwater. Te veel lood kan de gezondheid schaden. Daarom is het belangrijk om loden leidingen te vervangen.

Loden leidingen kunt u het beste laten vervangen door een erkend installateur. De huiseigenaar is verantwoordelijk voor de waterleidingen in huis.
Lees verder.

Chloor in het drinkwater? Welnee! In Nederland zuiveren we met de modernste technieken. We gebruiken daarbij geen chloor. Dat is in andere (Europese) landen vaak wel het geval. En dat proeft u.

De legionellabacterie komt voor in grondwater, oppervlaktewater en in drinkwater. Meestal zijn dit maar kleine aantallen. Legionella vormt een probleem als de bacterie zich vermenigvuldigt. Dit gebeurt vooral in water dat:

  • een temperatuur heeft tussen 20 en 50 graden Celsius;
  • langere tijd stilstaat, bijvoorbeeld wanneer u op vakantie bent.

Inademen waternevel
U kunt ziek worden als u kleine besmette druppeltjes waternevel inademt. Bijvoorbeeld in douches, stoombaden of bubbelbaden. Sommige mensen krijgen griep, enkelen de veteranenziekte. Mensen met minder weerstand zijn vatbaarder. De ziekte is niet besmettelijk. Het drinken van water vormt geen enkel risico.

Legionella in huis voorkomen

  • Stel de temperatuur van het water in uw warmwatertoestel af op minimaal 55°C. Boven de 55°C gaat de bacterie dood.
  • Sterke doorstroming van water kan de groei van de bacterie voorkomen.

Meer informatie
De Rijksoverheid geeft antwoord op de meest gestelde vragen over legionella.
De publicatie gaat over de volgende onderwerpen:

  • de ziekte en ziekteverschijnselen;
  • wat u thuis moet weten (in huis en tuin);
  • het bezoeken van openbare gelegenheden;
  • waar u op moet letten tijdens de vakantie.

Nee, in ons land voegen we geen fluor toe aan drinkwater, zoals wel eens wordt gedacht. Wel bevat ons water van nature een kleine hoeveelheid fluor.

100% natuurlijk
WMD gebruikt 100% grondwater om drinkwater te maken. Grondwater bevat allerlei natuurlijke stoffen uit de bodem zoals calcium (kalk) en magnesium of fluor.

Bekijk de samenstelling van het drinkwater in uw woonplaats.