Naar inhoud

4 keer per jaar een rekening

Homepage
WMD stuurt vanaf 2023 niet meer 2 keer per jaar een rekening, maar 4 keer per jaar. Hierdoor is het bedrag per keer lager.

Waarom 4 keer per jaar?

Vanaf 2023 stuurt WMD 4 keer per jaar een rekening als service voor onze klanten. Door het bedrag niet in 2, maar 4 termijnen te betalen, wordt het bedrag per betaling lager. Door 4 keer per jaar contact met elkaar te hebben, kunnen we ook verhuizingen sneller doorvoeren en verwerken.

De tariefverhoging van dit jaar staat volledig los van het 4 keer per jaar factureren. We zijn transparant over onze tarieven en leggen duidelijk uit waarom deze in 2023 zijn verhoogd. Wil je hier meer over weten, lees via onderstaande link verder.

Lees meer

Watertips en prijsvraag in huis-aan-huisbladen

Homepage
Heb je de pagina van WMD in de huis-aan-huisbladen al gespot? In elke editie vind je handige tips, antwoord op veel gestelde vragen én je kan in de prijzen vallen. Hou de brievenbus goed in de gaten, of bekijk de pagina hier online.

Kun je de pagina niet goed bekijken? Je kan ‘m ook downloaden via onderstaande link.

Download pagina

Resultaten watergebruik afgelopen jaar

Homepage
Het CBS heeft voor de drinkwatersector berekend hoeveel drinkwater we per persoon in 2021 in huis gebruikten. Het totaal gebruik komt uit op 128, liter per persoon, per dag. Het onderzoek laat ook zien hoeveel water alle toepassingen in je huis gebruiken.
Kan water

Wat betekent de droogte voor het drinkwater in Drenthe?

Homepage
Landelijk zijn er nu veel berichten over droogte. Aanleiding daarvoor zijn de lage rivierpeilen van Maas en Rijn. Vooralsnog heeft de droogte van deze zomer heeft geen impact op de drinkwatervoorziening. WMD heeft geen knelpunten in de bronnen voor de bereiding van drinkwater. Het watergebruik is in de afgelopen periode in Drenthe ook niet extreem geweest, doordat er steeds wel weer regen viel.

Watertips voor snikhete zomerdagen

Homepage
Dinsdag 19 en woensdag 20 juli worden bijzonder hete temperaturen verwacht. Op deze dagen zijn verkoeling en water drinken extra belangrijk. En voor wie deze week meedoet aan de Drentse Fiets4daagse is het natuurlijk extra belangrijk. Speciaal voor deze warme dagen geven we je graag een paar handige tips:
Water spetteren

Voorjaarstips, torenvalken en de WMD lentepuzzel

Homepage
Houd je brievenbus deze week in de gaten, want er staat weer een DrinkWater-pagina in alle Drentse huis-aan-huisbladen. De pagina staat vol handige tips en leuke weetjes over het bijzondere drinkwater dat bij jou uit de kraan komt.

Handige tips en winnaars winterpuzzel bekend

Homepage
In de vorige DrinkWater-editie in de huis-aan-huisbladen kon je weer meedoen aan een leuke puzzel. Ook dit keer stroomden de reacties weer binnen! Alle deelnemers maakten kans op een unieke WMD legpuzzel. Lees de pagina hieronder nog eens terug en bekijk wie er in de prijzen zijn gevallen.

World Cleanup Day

Homepage
Vandaag is het World Cleanup Day. Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Dat is belangrijk, want het duurt lang voordat zwerfafval verdwenen is als we het niet opruimen. Plastic en glas breken zelfs helemaal niet af. Dit heeft negatieve effecten op de natuur, dier en mens. Het kan de bodem of het water verontreinigen, het trekt ongedierte aan of dieren eten het op of raken erin verstrikt.

Handige tips en winnaars van de zomerpuzzel

Homepage
In de vorige DrinkWater-editie in de huis-aan-huisbladen kon je weer meedoen aan een leuke puzzel. Ook dit keer stroomden de reacties weer binnen! Speciaal voor de zomer maakten alle deelnemers kan op een uniek WMD strandlaken.

RIVM: “Uw kraanwater is veilig”

Homepage
De aanwezigheid van PFAS in voedsel, bodem, lucht en (kraan)water en het effect daarvan op de gezondheid is veel in het nieuws vanwege een recent RIVM-onderzoek. Het RIVM vindt het verantwoord om kraanwater te drinken. Wel adviseert het onderzoeksinstituut dat de totale hoeveelheid PFAS die mensen gedurende hun leven binnenkrijgen via voedsel en drinkwater verder omlaag moet.

Het RIVM-onderzoek bevestigt het pleidooi van de drinkwaterbedrijven in Nederland voor structurele bronbescherming. De drinkwatersector rekent erop dat het ministerie nu doorpakt met een totaalverbod op PFAS in Nederland en Europa. De minister van Infrastructuur & Waterstaat wil komende maanden verder onderzoek doen.

Hoe komen PFAS terecht in bronnen voor drinkwater?

Via de lucht en het afvalwater verspreiden PFAS zich naar bodem en oppervlaktewater. De kans bestaat dat ze in bronnen voor drinkwater terecht komen. WMD gebruikt grondwater voor de productie van drinkwater. In het grondwater dat we uit onze bronnen halen is de aanwezigheid van PFAS bijna niet meetbaar. PFAS breken slecht af en blijven daardoor bijna oneindig in het milieu aanwezig. Ze worden daarom ook wel ‘forever chemicals’ genoemd.

WMD Drinkwater

Uit onderzoek blijkt dat in drinkwater van WMD geen of een bijna niet te meten hoeveelheid PFAS zit. Wat er is gevonden ligt ook ver beneden de norm. WMD gebruikt grondwater als bron voor ons drinkwater. Het water van WMD is van uitstekende kwaliteit. Daar zien we op toe.

Uitgangspunt is en blijft voor ons dat het drinkwater uit de kraan voor iedereen veilig en gezond is om te drinken. Een heel leven lang. Daar doen we ook alles aan. Drents drinkwater voldoet aan zeer strenge kwaliteitseisen.

Meer over waterkwaliteit

Het drinkwater in Nederland wordt zeer streng gecontroleerd. De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet daarop toe. We controleren dagelijks van de bron tot de kraan bij mensen thuis. Drinkwaterbedrijven nemen hiervoor jaarlijks duizenden monsters. Lees meer over de kwaliteit en samenstelling van uw drinkwater.

Lees meer over waterkwaliteit