Naar inhoud

Voorjaarstips, torenvalken en de WMD lentepuzzel

Homepage
Houd je brievenbus deze week in de gaten, want er staat weer een DrinkWater-pagina in alle Drentse huis-aan-huisbladen. De pagina staat vol handige tips en leuke weetjes over het bijzondere drinkwater dat bij jou uit de kraan komt.

Handige tips en winnaars winterpuzzel bekend

Homepage
In de vorige DrinkWater-editie in de huis-aan-huisbladen kon je weer meedoen aan een leuke puzzel. Ook dit keer stroomden de reacties weer binnen! Alle deelnemers maakten kans op een unieke WMD legpuzzel. Lees de pagina hieronder nog eens terug en bekijk wie er in de prijzen zijn gevallen.

World Cleanup Day

Homepage
Vandaag is het World Cleanup Day. Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Dat is belangrijk, want het duurt lang voordat zwerfafval verdwenen is als we het niet opruimen. Plastic en glas breken zelfs helemaal niet af. Dit heeft negatieve effecten op de natuur, dier en mens. Het kan de bodem of het water verontreinigen, het trekt ongedierte aan of dieren eten het op of raken erin verstrikt.

Handige tips en winnaars van de zomerpuzzel

Homepage
In de vorige DrinkWater-editie in de huis-aan-huisbladen kon je weer meedoen aan een leuke puzzel. Ook dit keer stroomden de reacties weer binnen! Speciaal voor de zomer maakten alle deelnemers kan op een uniek WMD strandlaken.

RIVM: “Uw kraanwater is veilig”

Homepage
De aanwezigheid van PFAS in voedsel, bodem, lucht en (kraan)water en het effect daarvan op de gezondheid is veel in het nieuws vanwege een recent RIVM-onderzoek. Het RIVM vindt het verantwoord om kraanwater te drinken. Wel adviseert het onderzoeksinstituut dat de totale hoeveelheid PFAS die mensen gedurende hun leven binnenkrijgen via voedsel en drinkwater verder omlaag moet.

Het RIVM-onderzoek bevestigt het pleidooi van de drinkwaterbedrijven in Nederland voor structurele bronbescherming. De drinkwatersector rekent erop dat het ministerie nu doorpakt met een totaalverbod op PFAS in Nederland en Europa. De minister van Infrastructuur & Waterstaat wil komende maanden verder onderzoek doen.

Hoe komen PFAS terecht in bronnen voor drinkwater?

Via de lucht en het afvalwater verspreiden PFAS zich naar bodem en oppervlaktewater. De kans bestaat dat ze in bronnen voor drinkwater terecht komen. WMD gebruikt grondwater voor de productie van drinkwater. In het grondwater dat we uit onze bronnen halen is de aanwezigheid van PFAS bijna niet meetbaar. PFAS breken slecht af en blijven daardoor bijna oneindig in het milieu aanwezig. Ze worden daarom ook wel ‘forever chemicals’ genoemd.

WMD Drinkwater

Uit onderzoek blijkt dat in drinkwater van WMD geen of een bijna niet te meten hoeveelheid PFAS zit. Wat er is gevonden ligt ook ver beneden de norm. WMD gebruikt grondwater als bron voor ons drinkwater. Het water van WMD is van uitstekende kwaliteit. Daar zien we op toe.

Uitgangspunt is en blijft voor ons dat het drinkwater uit de kraan voor iedereen veilig en gezond is om te drinken. Een heel leven lang. Daar doen we ook alles aan. Drents drinkwater voldoet aan zeer strenge kwaliteitseisen.

Meer over waterkwaliteit

Het drinkwater in Nederland wordt zeer streng gecontroleerd. De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet daarop toe. We controleren dagelijks van de bron tot de kraan bij mensen thuis. Drinkwaterbedrijven nemen hiervoor jaarlijks duizenden monsters. Lees meer over de kwaliteit en samenstelling van uw drinkwater.

Lees meer over waterkwaliteit

Let op! Nepmail in omloop

Homepage
Wij krijgen op dit moment veel meldingen over valse e-mails uit naam van Waternet, het drinkwaterbedrijf van Amsterdam. Sommige klanten van WMD ontvangen deze nepmail ook. Heb je ook zo’n phishing e-mail ontvangen? Maak geen geld over en klik niet op links in de e-mail. Criminelen proberen zo geld van je te stelen. Deze e-mails zijn nep, en niet door Waternet verzonden.