4 keer per jaar een rekening
Homepage
Waarom 4 keer per jaar?
Vanaf 2023 stuurt WMD 4 keer per jaar een rekening als service voor onze klanten. Door het bedrag niet in 2, maar 4 termijnen te betalen, wordt het bedrag per betaling lager. Door 4 keer per jaar contact met elkaar te hebben, kunnen we ook verhuizingen sneller doorvoeren en verwerken.
De tariefverhoging van dit jaar staat volledig los van het 4 keer per jaar factureren. We zijn transparant over onze tarieven en leggen duidelijk uit waarom deze in 2023 zijn verhoogd. Wil je hier meer over weten, lees via onderstaande link verder.
Lees meer
Wanneer krijg je een rekening?
- In januari ontvang je de jaarafrekening en het voorschot tot en met maart.
- In april ontvang je het voorschot tot en met juni.
- In juli ontvang je het voorschot tot en met september.
- In oktober ontvang je het voorschot tot en met december.
Op de jaarafrekening zie je welke voorschotbedragen we in welke maand in rekening brengen. Net als nu blijft dit bedrag gebaseerd op de hoeveelheid water die je gebruikt. Daarvoor blijven we in december de jaarlijkse meterstand opvragen.

Betalen
De rekening voor drinkwater kun je op verschillende manieren betalen. Er zijn 3 mogelijkheden:
Automatische incasso
WMD schrijft het bedrag automatisch van je rekening. Zo betaal je altijd op tijd.
iDEAL
Je krijgt 4 keer per jaar een rekening via de e-mail. Met de knop in de e-mail betaal je via je eigen bank.
Handmatige overschrijving
Je krijgt 4 keer per jaar een rekening in de brievenbus. Zonder extra kosten.
Hoe je betaalt, kies je snel en makkelijk in Mijn WMD.

In termijnen betalen
Betaal je liever per maand? Dit regel je makkelijk in Mijn WMD. Wij schrijven dan iedere maand een bedrag af van je bankrekening. Makkelijk, want zo betaal je op tijd en heb je er geen omkijken naar.
Watertips en prijsvraag in huis-aan-huisbladen
Homepage
Kun je de pagina niet goed bekijken? Je kan ‘m ook downloaden via onderstaande link.
Download paginaResultaten watergebruik afgelopen jaar
Homepage

Waterslurpers
De grootste waterslurpers in huis zijn geen onbekenden. De douche (46,2 liter per persoon, per dag) en het toilet (30,2 liter) verbruiken het meeste water. De wasmachine staat met gemiddeld 16,9 liter op de derde plaats.
Benieuwd naar alle cijfers? Lees meer over het onderzoek op de website van Vewin. Wil je graag bewuster met water omgaan? Bekijk dan eens onze handige bespaartips via de knop hieronder.
Wat betekent de droogte voor het drinkwater in Drenthe?
Homepage

Spreid het gebruik van water
In het drinkwatergebruik is te zien dat mensen meer water gaan gebruiken naarmate het warmer wordt. Op heel warme dagen kan er een piek ontstaan op bepaalde uren. Dan moeten de leidingen meer water vervoeren dan normaal en dat kan gevolgen hebben voor de waterdruk, vooral tussen 7 en 9 uur in de morgen en tussen 6 en 10 uur in de avond.
Door in deze periodes geen tuin te sproeien, geen auto te wassen met stromend water en geen zwembadjes te vullen, kan iedereen helpen om het verbruik te spreiden. Zo voorkomen we met z’n allen een lagere waterdruk.
Watertips voor snikhete zomerdagen
Homepage

1. Drink water, veel water!
We kunnen het bijna niet genoeg benadrukken. Op hete dagen is water drinken ontzettend belangrijk. Voor een dag met gewone temperaturen raden we 8 glazen water per dag aan. Op een hete zomerdag mag je daar gerust nog meer van maken. Probeer in ieder geval 2 liter water te drinken.

2. Spreid je watergebruik
De watervraag is tussen 06.00 en 9.00 uur ‘s ochtends en 18.00 en 22.00 het grootst. Om te voorkomen dat de watervraag té groot wordt, vragen we je op een hete dag je watergebruik te spreiden. Wil je graag een badje opzetten, de tuin sproeien of je auto wassen? Doe het dan niet tijdens deze piekmomenten. Zo draag je gemakkelijk je steentje bij.

3. Tap gratis water
Ons lekkere drinkwater kun je op verschillende plaatsen in Drenthe gratis tappen. Bidon of drinkbeker mee en vullen maar! Benieuwd waar in Drenthe? Op onze interactieve kaart vind je een actueel overzicht.
En doe je mee aan de Drentse Fiets4daagse? Zoek dan onze waterwagen op om je dorst te lessen.

4. Drents smaakjeswater
Wij kunnen het ons niet voorstellen, maar ben je Drents drinkwater na zoveel glazen een keertje zat? Grijp dan niet naar frisdrank, maar naar ons receptenboekje. Met ‘Drents smaakjeswater’ geniet je van een lekkere smaak én van een gezonde dorstlesser.

5. Vergeet je huisdier niet
Ook je huisdier heeft het warm! Zorg voor een verkoelende plek in de schaduw en natuurlijk voor voldoende water
Voorjaarstips, torenvalken en de WMD lentepuzzel
Homepage

Online bekijken
Heb je de pagina in de huis-aan-huisbladen gemist of heb je een nee-nee-sticker op de brievenbus? Geen probleem! Bekijk de pagina hieronder en doe natuurlijk mee aan de puzzel. Wie weet win je 1 van de 10 potjes Pineut. Met deze potjes gedroogd fruit en heerlijke kruiden maak je in een handomdraai een frisse en gezonde karaf ’tafelwater’.
Handige tips en winnaars winterpuzzel bekend
Homepage

Een pagina vol waterweetjes
Drinkwater: het is lekker, fris en stroomt direct uit de kraan. We gebruiken het volop. Om te drinken, te wassen, te douchen en nog veel meer. Maar we kunnen soms best wat slimmer met ons water omgaan. Zo kunnen we samen nu en in de toekomst blijven genieten van ons drinkwater.
In alle Drentse huis-aan-huisbladen verschijnt daarom ieder kwartaal een pagina vol handige tips en leuke weetjes over het water. En je kan zelfs mooie prijzen winnen! Bekijk de laatste editie hier terug.

Winnaars winterpuzzel
De winnaars van de puzzel uit de h-a-h-bladen zijn:
- mevrouw Hartlief uit Roden
- B. Bakker uit Pesse
- D. Kühl uit Emmen
- D. Koops uit Smilde
- J. Boerma uit Odoorn
Van harte gefeliciteerd! De WMD legpuzzel komt zo snel mogelijk jullie kant op.
World Cleanup Day
Homepage

Plastic soep. Is dat lekker?
Een speciale vorm van zwerfafval is het drijvende plastic in oceanen: de plastic soep. Verschillende soorten afval veroorzaken de plastic soep. Een deel bestaat uit zwerfafval dat vanaf het land met de wind of via rivieren in zee terechtkomt. Grote zeedieren zoals vissen en zeevogels kunnen dit aanzien voor voedsel waardoor hun maag verstopt raakt en ze uiteindelijk verhongeren. Plastic soep, het zal maar je laatste maal zijn. Ook kunnen ze verstrikt raken en daardoor gewond raken of zelfs doodgaan.

Zwerfafval voorkomen
- Gooi afval altijd in een openbare afvalbak. Is er geen afvalbak in de buurt of zit hij vol? Neem het mee naar huis en gooi het daar weg.
- Een makkelijke manier om zwerfafval te voorkomen, is het drinken van kraanwater. Voor de levering van kraanwater is geen vervoer of verpakking nodig. Dat maakt Drents drinkwater een duurzame dorstlesser.
- Beperk je afval door bijvoorbeeld een eigen boodschappentas mee te nemen. Of neem je hervulbare flesje mee op pad en vul hem bij een van de openbare tappunten van WMD.
Kijk voor meer tips op milieucentraal.nl.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie op worldcleanupday.nl.
Handige tips en winnaars van de zomerpuzzel
Homepage

Een pagina vol waterweetjes
Drinkwater: het is lekker, fris en stroomt direct uit de kraan. We gebruiken het volop. Om te drinken, te wassen, te douchen en nog veel meer. We genieten ervan. Maar we kunnen soms best wat slimmer met ons water omgaan. Zo kunnen we samen nu en in de toekomst blijven genieten van ons drinkwater. Want samen maken we het verschil.
In alle Drentse huis-aan-huisbladen verschijnt daarom ieder kwartaal een pagina vol handige tips en leuke weetjes over het water. En je kan zelfs mooie prijzen winnen!

Winnaars zomerpuzzel
De gelukkige winnaars van het zomerse WMD strandlaken zijn:
- G. Sijp uit Coevorden
- T. Mulder uit De Kiel
- J. Plaatje uit Emmen
- G. Speelman uit Tynaarlo
- J. Fidom uit Hoogeveen
- B. Pit uit Smilde
- K. Benak uit Ruinerwold
- F. Duursma-Zwiers uit Veeningen
- J. Briggeman uit Beilen
- Y. Postuma uit Norg
Van harte gefeliciteerd en bedankt voor jullie deelname! Alle winnaars hebben inmiddels persoonlijk bericht gehad.
RIVM: “Uw kraanwater is veilig”
HomepageHet RIVM-onderzoek bevestigt het pleidooi van de drinkwaterbedrijven in Nederland voor structurele bronbescherming. De drinkwatersector rekent erop dat het ministerie nu doorpakt met een totaalverbod op PFAS in Nederland en Europa. De minister van Infrastructuur & Waterstaat wil komende maanden verder onderzoek doen.


Wat zijn PFAS?
PFAS zijn door de mens gemaakte stoffen die onder andere gebruikt worden in toepassingen als textiel, waterafstotende sprays voor kleding of schoenen, voedselverpakkingsmaterialen, smeermiddelen, blusschuim en antiaanbaklagen in pannen. Van een groot aantal PFAS is bekend dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. PFAS komen in het milieu terecht via producten die we gebruiken en door de uitstoot en lozingen van fabrieken. Bekende voorbeelden van PFAS zijn PFOA, PFOS en GenX.
Hoe komen PFAS terecht in bronnen voor drinkwater?
Via de lucht en het afvalwater verspreiden PFAS zich naar bodem en oppervlaktewater. De kans bestaat dat ze in bronnen voor drinkwater terecht komen. WMD gebruikt grondwater voor de productie van drinkwater. In het grondwater dat we uit onze bronnen halen is de aanwezigheid van PFAS bijna niet meetbaar. PFAS breken slecht af en blijven daardoor bijna oneindig in het milieu aanwezig. Ze worden daarom ook wel ‘forever chemicals’ genoemd.
WMD Drinkwater
Uit onderzoek blijkt dat in drinkwater van WMD geen of een bijna niet te meten hoeveelheid PFAS zit. Wat er is gevonden ligt ook ver beneden de norm. WMD gebruikt grondwater als bron voor ons drinkwater. Het water van WMD is van uitstekende kwaliteit. Daar zien we op toe.
Uitgangspunt is en blijft voor ons dat het drinkwater uit de kraan voor iedereen veilig en gezond is om te drinken. Een heel leven lang. Daar doen we ook alles aan. Drents drinkwater voldoet aan zeer strenge kwaliteitseisen.

Zitten er PFAS in het kraanwater?
Ja, met uiterst gevoelige meetmethoden worden hele kleine hoeveelheden PFAS aangetoond in drinkwater uit de kraan. Alle Nederlandse drinkwaterbedrijven voldoen aan de Europese norm voor PFAS in drinkwater. Die norm is in december 2020 nog aangescherpt, met de opdracht om daar in 2026 aan te voldoen. Het RIVM adviseert nu een strengere richtwaarde. WMD voldoet aan de richtwaarde die het RIVM voorstelt. De uitkomsten van het RIVM-rapport zijn wel aanleiding om extra te gaan bemonsteren en onderzoek te doen.

Is het kraanwater nog veilig?
Het RIVM geeft aan dat mensen het water uit de kraan veilig kunnen blijven drinken. De gezondheidskundige grenswaarde voor PFAS wordt niet overschreden via kraanwater. Deze wordt overschreden door de hoeveelheid PFAS die mensen binnenkrijgen uit voedsel en kraanwater samen. De bijdrage van voedsel is 83-98% en die van drinkwater 2-17%.
Mensen kunnen zelf weinig doen om PFAS in voedsel en drinkwater te vermijden. Dit komt doordat PFAS in veel verschillende voedingsmiddelen voorkomt. Voldoende water drinken en gevarieerde voeding zijn van groot belang om gezond te blijven, zelfs al krijg je er kleine hoeveelheden PFAS mee binnen.

Wat vindt WMD van PFAS?
WMD vindt het belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan. Stoffen als PFAS horen niet thuis in het milieu en zeker niet in bronnen voor drinkwater. Omdat PFAS niet of nauwelijks afbreken, is het belangrijk om uitstoot te voorkomen. De Nederlandse drinkwaterbedrijven pleiten via brancheorganisatie VEWIN al jaren voor meer bescherming van drinkwaterbronnen tegen vervuiling. De drinkwaterbedrijven vragen de minister om met een concreet stappenplan te komen voor een totaalverbod op PFAS.
Meer over waterkwaliteit
Het drinkwater in Nederland wordt zeer streng gecontroleerd. De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet daarop toe. We controleren dagelijks van de bron tot de kraan bij mensen thuis. Drinkwaterbedrijven nemen hiervoor jaarlijks duizenden monsters. Lees meer over de kwaliteit en samenstelling van uw drinkwater.
Lees meer over waterkwaliteit