Samen slim met water in de tuin

De kraan openen, de tuinslang gebruiken, douchen… Heeft u enig idee hoeveel dat elke dag is? Gemiddeld 120 liter drinkwater per Nederlander per dag. Op warme, droge dagen schiet het watergebruik omhoog. Dat komt omdat we extra douchen, zwembadjes vullen en de tuin vaker sproeien. Als we samen slimmer met water omgaan besparen we met elkaar aardig wat liters drinkwater in de tuin. En het kost niet eens zo veel moeite.

Als de zon niet fel schijnt

Als de zon niet fel schijnt

Geef water als de zon niet fel schijnt: vroeg in de ochtend of juist laat in de avond. Anders verdampt het grootste deel van het water en daar hebben uw planten niet zo veel aan.

Giet dicht bij de wortels

Giet dicht bij de wortels

Gebruik een druppelsysteem of een gieter om dicht bij de wortels water te geven. Daar hebben planten het water nodig. Als u op de bladeren sproeit verdampt een groot deel van het water.

Train uw planten

Train uw planten

Geef de tuin liever één keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Zo ‘leert’ u planten om beter tegen droogte te kunnen. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden.

Juiste plant op de juiste plek

Geef planten die goed tegen droogte kunnen een droge plek en zet dorstige planten juist niet in de zonnigste hoek. Dan hoeft u minder te bewateren.

Gratis hemelwater in de regenton

Vang in het natte seizoen regenwater op in een regenton en gebruik het water in het droge seizoen om de planten water te geven. Verschillende gemeenten geven  subsidie bij de aanschaf van een regenton.

Richt de tuin slim in

Ga voor zoveel mogelijk groen en zo min mogelijk stenen. In een groene tuin kan regenwater wegzakken. Laat bodembedekkers groeien of strooi boomschors zodat water minder snel verdampt.

Legionella

Laat uw tuinslang niet vol in de zon liggen (vooral in de zomer) om legionella te voorkomen.

Regenwater oogsten

Het veranderende klimaat is een extra reden om regenwater te bewaren. In de zomer neemt het aantal regendagen af. In de winter worden het er juist meer. Dat betekent dat we onze planten nog vaker zullen moeten gieten. En we moeten zorgen zorgen voor voldoende afvoer. Dan krijgen we minder wateroverlast bij heftige buien.

Regenwater is gratis en perfect om planten water te geven of de ramen te wassen. Zonde om het niet te gebruiken dus.

 

Samen slim met water in huis

Om ook in de toekomst voor voldoende, betrouwbaar én betaalbaar drinkwater te zorgen moeten we slimmer met water omgaan.
Ontdek wat u zelf het hele jaar door kunt doen.

Tuintips om wateroverlast te verminderen

Met een groene tuin en een regenton helpt u wateroverlast te verminderen. Hoe meer gras en borders, hoe beter het water weg kan zakken in de bodem.
Bekijk alle tips.

Klimaatverandering en drinkwater

Grondwater is de bron van Drents drinkwater. Het grondwater, regenwater dat vele jaren geleden in de bodem is gezakt, pompen we op van grote diepte. Met de voorraad zit het nu wel goed. Of dat ook zo blijft is onzeker.

Dat het klimaat verandert is duidelijk, maar wat die verandering gaat betekenen voor ons grondwater is minder zeker. We streven in Nederland naar een goede balans tussen de hoeveelheid grondwater die we oppompen en de hoeveelheid die er weer bijkomt door regen. Onze zoetwatervoorraad is kwetsbaar.

Daarnaast hebben we een leidingsysteem waarvan de capaciteit niet onbeperkt is.
Lees meer over klimaatverandering.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.