Naar inhoud

Samen slim met water in de tuin

Bespaartips

De kraan openen, de tuinslang gebruiken, douchen… Gemiddeld gebruiken we 120 liter drinkwater per dag in Nederland. Op warme, droge dagen schiet het watergebruik omhoog. Dat komt omdat we extra douchen, zwembadjes vullen en de tuin vaker sproeien. Als we samen slimmer met water omgaan, besparen we met elkaar aardig wat liters drinkwater in de tuin. En het kost niet eens zo veel moeite.

Tips voor in de tuin

Als de zon niet fel schijnt

Geef water als de zon niet fel schijnt: vroeg in de ochtend of juist laat in de avond. Anders verdampt het grootste deel van het water en daar hebben je planten niet zo veel aan.

Giet dicht bij de wortels

Gebruik een druppelsysteem of een gieter om dicht bij de wortels water te geven. Daar hebben planten het water nodig. Als je op de bladeren sproeit verdampt een groot deel van het water.

Train je planten

Geef de tuin liever één keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Zo ‘leer’ je planten om beter tegen droogte te kunnen. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden.

Hier al aan gedacht?

Juiste plant op de juiste plek

Geef planten die goed tegen droogte kunnen een droge plek en zet dorstige planten juist niet in de zonnigste hoek. Dan hoef je minder te bewateren.

Gratis hemelwater in de regenton

Vang in het natte seizoen regenwater op in een regenton en gebruik het water in het droge seizoen om de planten water te geven. Verschillende gemeenten geven subsidie bij de aanschaf van een regenton.

Richt de tuin slim in

Ga voor zoveel mogelijk groen en zo min mogelijk stenen. In een groene tuin kan regenwater wegzakken. Laat bodembedekkers groeien of strooi boomschors zodat water minder snel verdampt.

Legionella

Laat je tuinslang niet vol in de zon liggen (vooral in de zomer) om legionella te voorkomen.

Klimaatverandering en drinkwater

Grondwater is de bron van Drents drinkwater. Het grondwater, regenwater dat vele jaren geleden in de bodem is gezakt, pompen we op van grote diepte. Met de voorraad zit het nu wel goed. Of dat ook zo blijft is onzeker.

Dat het klimaat verandert is duidelijk, maar wat die verandering gaat betekenen voor ons grondwater is minder zeker. We streven in Nederland naar een goede balans tussen de hoeveelheid grondwater die we oppompen en de hoeveelheid die er weer bijkomt door regen. Onze zoetwatervoorraad is kwetsbaar.

Daarnaast hebben we een leidingsysteem waarvan de capaciteit niet onbeperkt is.
Lees meer over klimaatverandering.