Naar inhoud

WMD investeert miljoenen in Drents drinkwater

Terug naar overzicht

21 november 2022

De komende jaren investeert WMD gemiddeld jaarlijks zo’n 36 miljoen euro in de drinkwatervoorziening in de provincie. Het gaat om investeringen in nieuwe zuiveringsinstallaties, modernisering en nieuwbouw van productiestations, groene energie, digitalisering en de zoektocht naar nieuwe bronnen voor de toekomst. De investeringen zijn nodig om ook de komende jaren topkwaliteit drinkwater te kunnen leveren.

Deze investeringen hebben ook consequenties voor de drinkwatertarieven, die gemiddeld 2 euro per maand zullen stijgen. Onderaan dit bericht vind je een duidelijk overzicht van de opbouw van de drinkwatertarieven en de gemiddelde prijs voor een Drents gezin.

Vrijdag hebben de aandeelhouders van WMD, 11 gemeenten en de provincie Drenthe, ingestemd met de nieuwe tarieven voor drinkwater in 2023. Voor 1000 liter (1m3) drinkwater betaalt een klant van WMD komend jaar 0,85 euro. Dat is exclusief 9% btw en belasting op leidingwater (BOL). Het vastrecht wordt 83,40 euro. De verhoging van de drinkwaterprijs komt neer op gemiddeld zo’n 2 euro per maand. Dit is afhankelijk van de samenstelling en omvang van het gezin en het verbruik.

Bekijk tarieven

Wat betekent dit voor jou?

Benieuwd naar de impact van de investeringen op jouw drinkwaterprijs? Op onderstaande afbeeldingen brengen we het zo duidelijk mogelijk in kaart. In het eerste figuur zie je hoe de drinkwaterprijs is opgebouwd. Hierbij is uitgegaan van het drinkwatergebruik van een gemiddeld Drents gezin. In het tweede figuur zie je een rekenvoorbeeld van de verwachte stijging de komende jaren.