Naar inhoud

De natuur van WMD in beeld

Homepage
Het Drentse drinkwater halen we uit de natuur. In en rondom onze waterwingebieden is dan ook van alles te zien. Met onze wildcamera's in het veld zien we regelmatig prachtige beelden langskomen. Een kleine greep uit de collectie vind je in deze 3 bijzondere video's.
Fazant

Dassen in Kruidhaars

Dassen zijn echte nachtdieren. Pas als het donker wordt, gaan ze (samen of alleen) op onderzoek uit. Gelukkig heeft onze wildcamera een nachtstand en konden we deze beelden vastleggen.

Torenvalken top 3

Onze liefdespaartje torenvalken maakt van alles mee in de watertoren van Hoogeveen. Benieuwd naar wat er allemaal in het nestje gebeurt? We hebben een top 3 gemaakt van de meest opvallende momenten.

Prachtige fazant

Op precies dezelfde plek als de dassen, was deze prachtige fazant overdag t e bewonderen. En hij kwam heel dichtbij!

Op pad met Peter in de Duunsche Landen

Homepage
Onze blauwe boswachter Peter Bartelds neemt je in het RTV Drenthe-programma ROEG! mee naar onze waterwingebieden. In deze aflevering gaan we de prachtige Duunsche Landen in.

Op pad met Peter

Maaien met pistenbullys in waterwingebied Annen-Breevenen

Homepage
Eigenlijk zijn ze gemaakt om pistes in de skigebieden te prepareren: pistenbullys. Maar wij zetten ze in om onze natuurterreinen te maaien. Sommige terreinen zijn namelijk zo nat dat een trekker er weg zou zakken. Het waterwingebied Annen-Breevenen is daar een goed voorbeeld. Maaien is hier essentieel om ervoor te zorgen dat ook volgend jaar weer orchideeën en andere planten de kans krijgen. Als we niet zouden maaien, ontstaat er al snel een ruigte van ridderzuring, pitrussen en wilgenstruwelen.

De pistenbullys hebben als bijkomend voordeel dat de rupsbanden een breder draagvlak hebben. Dit zorgt voor minder spoorvorming en daardoor minder structuurbederf. Het maaisel gooien we na afloop natuurlijk niet weg. Dit wordt door boeren weer gebruikt op het land.
pistenbully

Waarom maaien we met pistenbully's?

Spoelvijvers Dijkveld in ROEG!

Homepage
Afgelopen zondag was onze blauwe boswachter Peter Bartelds weer te zien in ROEG! op RTV Drenthe. Hij nam verslaggever Robbert Oosting mee naar waterwingebied Dijkveld bij Assen. Hier laat hij zien hoe het ijzerrijke spoelwater aan het einde van de rit weer helder het Deurzerdiep instroomt.

Peter legt uit in ROEG!

Veilige haven voor knoflookpad

Homepage
Knoflookpadden leven onder water of onder de grond en zijn erg zeldzaam. In Drenthe voelt de pad zich thuis, de Hondsrug is namelijk de thuishaven van de grootste Nederlandse populatie. Ook in ons waterwingebied Valtherbos is de pad te spotten. Als je geluk hebt natuurlijk.

Reportage van ROEG!

De knoflookpad is een bedreigde diersoort en staat op de Rode Lijst. Onze terreinbeheerder Peter legt in ROEG! uit hoe wij het waterwingebied Valtherbos geschikt hebben gemaakt voor de pad. Het is namelijk best een veeleisend beestje.

Knoflook?

De knoflookpad heeft zijn naam niet zomaar gekregen. Bij gevaar kan het dier namelijk een geur afscheiden om vijanden af te schrikken. Die geur heeft wel wat weg van knoflook. En dat is niet zijn enige verdedigingstactiek. Op de achterpoot heeft de knoflookpad een opvallend grote graafknobbel. Bij gevaar kan hij zich hiermee razendsnel ingraven.