Naar inhoud

Sssjjjttt...

Homepage
𝗢𝗼𝗴𝘃𝗲𝗿𝗯𝗹𝗶𝗻𝗱𝗲𝗻𝗱 🤩
Het is een drukte van jewelste in onze natuur. Het voorjaar is 'aan' en dat betekent dat er zich veel jonge dieren (en hun ouders) in onze waterwingebieden bevinden. Denk aan tal van weidevogels en hun kuikens, reeën en hun kalfjes, dassen en bevers. En dan hebben we het nog niet eens over de planten die er groeien en de bloemen die er bloeien: de natuur laat zich van haar mooiste kant zien!
Sssjjjttt..

Zonnige en educatieve dag bij jubileum ROEG!

Homepage
Afgelopen zaterdag was het feest in Nationaal Park Dwingelderveld. Hier vierde het RTV Drenthe-programma ROEG! zijn 10-jarig bestaan. Onze ‘blauwe boswachter’ Peter Bartelds is een van de vaste gezichten in dit programma. Samen met collega Tom Haze was hij erbij. Samen leerden zij de jongste bezoekers meer over het zuiveren van water.
Waterproefje bij jubileum ROEG!

WMD bij jubileum ROEG!

'Onze' scholeksters op Beleef de Lente

Homepage
Ook dit jaar staat er weer een WMD-vogel in de spotlight. Dit jaar: de scholekster. Via Beleef de Lente volg je alle avonturen van deze bonte piet.
Scholeksters

WMD in ROEG - We houden het water langer vast

Homepage
De laatste aflevering van het RTV Drenthe-programma ROEG! vindt plaats in Assen. We zijn hier bezig om het watersysteem te vertragen. Zo houden we het water langer vast. Hoe, en waarom we dit doen? Dat leggen blauwe boswachter Peter Bartelds en geohydroloog Joop Mentink je uit.
Peter Bartelds in ROEG!

Waterwingebied Ruinerwold in ROEG!

Homepage
Het waterwingebied in Ruinerwold staat centraal in de laatste aflevering van ROEG. En daar is veel te zien. Van ijsvogels en prachtige varens tot een zuiverende parkeerplaats bij het Sultansmeer. Onze blauwe boswachter Peter Bartelds neemt ons mee op een interessante en mooie wandeling.
Peter Bartelds in Ruinerwold

Een wandeling in Ruinerwold

Tijdens deze wandeling zien we ijsvogels, de 'monumentale' koningsvaren en een kuil met een bijzonder verhaal. Bij het Sultansmeer hebben we onlangs een parkeerplaats aangelegd, met een helofytenfilter. Bekijk de beelden hier.

Zuiverende parkeerplaats Sultansmeer geopend

Homepage
Bij het Sultansmeer is sinds vorige week een bijzondere parkeerplaats te bewonderen. Op het oog ziet het er heel normaal uit, maar onder de grond ligt een slim systeem om water op te vangen en te zuiveren. Zo beschermen we het drinkwater van de toekomst dat we in Ruinerwold winnen. Interim WMD directeur Vivienne Frankot, wethouder Mark Turksma (gemeente De Wolden) en leerlingen van obs De Wezeboom maakten de opening van de parkeerplaats officieel.
Kinderen bij opening parkeerplaats Sultansmeer

Feestelijke opening parkeerplaats Sultansmeer

Leerlingen van obs De Wezeboom waren aanwezig bij de officiële opening. Een leerzame én leuke dag!

Gasselte in beeld bij ROEG!

Homepage
Onze blauwe boswachter Peter Bartelds is weer te zien in het RTV Drenthe-programma ROEG. In deze aflevering leidt hij ons rond in een van zijn favoriete waterwingebieden: Gasselte. Peter vertelt onder andere over de biodiversiteit in dit gebied en de omvorming van het bos. Een deel wordt gekapt vanwege de letterzetter (een kever), maar de kap is ook even stilgelegd vanwege eekhoorns.
Gasselte ROEG

Biodiversiteit in Gasselte

Peter Bartelds laat zien hoe mooi het waterwingebied in Gasselte is

De natuur van WMD in beeld

Homepage
Het Drentse drinkwater halen we uit de natuur. In en rondom onze waterwingebieden is dan ook van alles te zien. Met onze wildcamera's in het veld zien we regelmatig prachtige beelden langskomen. Een kleine greep uit de collectie vind je in deze 3 bijzondere video's.
Fazant

Dassen in Kruidhaars

Dassen zijn echte nachtdieren. Pas als het donker wordt, gaan ze (samen of alleen) op onderzoek uit. Gelukkig heeft onze wildcamera een nachtstand en konden we deze beelden vastleggen.

Torenvalken top 3

Onze liefdespaartje torenvalken maakt van alles mee in de watertoren van Hoogeveen. Benieuwd naar wat er allemaal in het nestje gebeurt? We hebben een top 3 gemaakt van de meest opvallende momenten.

Prachtige fazant

Op precies dezelfde plek als de dassen, was deze prachtige fazant overdag t e bewonderen. En hij kwam heel dichtbij!

Op pad met Peter in de Duunsche Landen

Homepage
Onze blauwe boswachter Peter Bartelds neemt je in het RTV Drenthe-programma ROEG! mee naar onze waterwingebieden. In deze aflevering gaan we de prachtige Duunsche Landen in.
Op pad met Peter in de Duunsche Landen

Op pad met Peter

Maaien met pistenbullys in waterwingebied Annen-Breevenen

Homepage
Eigenlijk zijn ze gemaakt om pistes in de skigebieden te prepareren: pistenbullys. Maar wij zetten ze in om onze natuurterreinen te maaien. Sommige terreinen zijn namelijk zo nat dat een trekker er weg zou zakken. Het waterwingebied Annen-Breevenen is daar een goed voorbeeld. Maaien is hier essentieel om ervoor te zorgen dat ook volgend jaar weer orchideeën en andere planten de kans krijgen. Als we niet zouden maaien, ontstaat er al snel een ruigte van ridderzuring, pitrussen en wilgenstruwelen.

De pistenbullys hebben als bijkomend voordeel dat de rupsbanden een breder draagvlak hebben. Dit zorgt voor minder spoorvorming en daardoor minder structuurbederf. Het maaisel gooien we na afloop natuurlijk niet weg. Dit wordt door boeren weer gebruikt op het land.
Maaien met pistenbullys in waterwingebied Annen-Breevenen

Waarom maaien we met pistenbully's?