Naar inhoud

Nieuw drinkwaterreservoir Hoogeveen

Projecten

Hoogeveen is uniek
In Hoogeveen staat de enige nog werkende watertoren van Drenthe. De toren staat ook wel bekend als ‘de reus van Hoogeveen’. De watertoren heeft een hoogte van ongeveer 38 meter en het waterreservoir bevindt zich op zo’n 35 meter boven de grond. Daarin zit zo’n 300 m3 drinkwater, waarmee voor voldoende druk op de waterleiding wordt gezorgd.

Uitdagingen
De eerste plannen voor de bouw van het bovengrondse drinkwaterreservoir werden al in 2020 gemaakt. Onder andere daardoor kent het project uitdagingen. Financiële uitdagingen, bijvoorbeeld doordat de prijzen van bouwmaterialen stegen door de situatie in Oekraïne. Technische uitdagingen zijn er ook. Tot nu werd het beton voor de drinkwaterreservoirs ondergronds gestort. Maar in Hoogeveen is dat anders. Daar werd het beton 7 á 8 meter – zo hoog als het reservoir is – juist omhoog gebracht. Niet alleen de hoogte, maar ook het waterdicht storten van dit beton vraagt om extra aandacht en speciale bewerkingen.

Hoogstandje
Niet alleen letterlijk, maar ook technisch gezien is het nieuwe drinkwaterreservoir een hoogstandje. De installatie is innovatief en slim, ingericht op de toekomst. We maken er bovendien een verbinding tussen het reservoir en het nieuwe productiestation in Beilen. Dit zorgt voor een verbetering in de leveringszekerheid.

Meer over productiestation Beilen

Een kijk in Hoogeveen

(februari 2024)