WMD investeert miljoenen in Drents drinkwater
Terug naar overzicht
De komende jaren investeert WMD gemiddeld jaarlijks zo’n 36 miljoen euro in de drinkwatervoorziening in de provincie. Het gaat om investeringen in nieuwe zuiveringsinstallaties, modernisering en nieuwbouw van productiestations, groene energie, digitalisering en de zoektocht naar nieuwe bronnen voor de toekomst. De investeringen zijn nodig om ook de komende jaren topkwaliteit drinkwater te kunnen leveren.
Deze investeringen hebben ook consequenties voor de drinkwatertarieven, die gemiddeld 2 euro per maand zullen stijgen. Onderaan dit bericht vind je een duidelijk overzicht van de opbouw van de drinkwatertarieven en de gemiddelde prijs voor een Drents gezin.

Investeringen zijn noodzakelijk
Drinkwater van goede kwaliteit is geen vanzelfsprekendheid. Daarvoor moet WMD veel doen. In het grondwater, dat wordt gebruikt om drinkwater van te maken, komt WMD verontreinigingen tegen. Verontreinigingen afkomstig van industrie, landbouw en particulieren. Om te voorkomen dat deze ongewenste stoffen in het drinkwater terecht komen, moet WMD versneld complexere zuiveringen bouwen. Het ontwikkelen en bouwen van zo’n extra zuivering kost tijd en geld.
Een goed voorbeeld is Noordbargeres (in Emmen) waar een nieuwe zuiveringsstap met actief kool in gebruik is genomen. Kosten: zo’n 10 miljoen euro. Op de Noordbargeres wordt de komende jaren noodgedwongen nog een zuivering gebouwd. Overigens is het Drentse drinkwater van hoge kwaliteit en voldoet het aan alle eisen die gelden voor drinkwater.

Meer drinkwater nodig
De verwachting is dat de vraag naar water stijgt. Tot nu toe werd uitgegaan van krimp van de bevolking en dus minder behoefte aan water. Dat blijkt niet meer zo te zijn. Bovendien heeft Drenthe plannen om de komende jaren duizenden woningen te bouwen die worden aangesloten op de drinkwaterleiding. De industrie vraagt ook het nodige. Denk aan de vestiging van bedrijven actief in de voedingsmiddelenindustrie.
Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen is extra capaciteit nodig. Samen met de provincie Drenthe kijkt WMD naar de huidige vergunningen en wordt gezocht naar plekken in Drenthe waar mogelijk in de toekomst grondwater gewonnen kan worden voor het maken van drinkwater.

Wachten is geen optie
Hier blijft het niet bij. Er wordt verder geïnvesteerd in duurzame groene energie, in digitalisering, informatiebeveiliging en het vervangen van verouderde drinkwaterleidingen in Drenthe. Arbeid en materiaal zijn kostbaarder (en schaarser) geworden. Het doel van WMD is en blijft het leveren van topkwaliteit drinkwater. Daarvoor is extra inzet nodig. Wachten met investeren is geen optie.
Vrijdag hebben de aandeelhouders van WMD, 11 gemeenten en de provincie Drenthe, ingestemd met de nieuwe tarieven voor drinkwater in 2023. Voor 1000 liter (1m3) drinkwater betaalt een klant van WMD komend jaar 0,85 euro. Dat is exclusief 9% btw en belasting op leidingwater (BOL). Het vastrecht wordt 83,40 euro. De verhoging van de drinkwaterprijs komt neer op gemiddeld zo’n 2 euro per maand. Dit is afhankelijk van de samenstelling en omvang van het gezin en het verbruik.
Bekijk tarievenWat betekent dit voor jou?
Benieuwd naar de impact van de investeringen op jouw drinkwaterprijs? Op onderstaande afbeeldingen brengen we het zo duidelijk mogelijk in kaart. In het eerste figuur zie je hoe de drinkwaterprijs is opgebouwd. Hierbij is uitgegaan van het drinkwatergebruik van een gemiddeld Drents gezin. In het tweede figuur zie je een rekenvoorbeeld van de verwachte stijging de komende jaren.