Gasselte
Waterwingebieden
Feitjes over waterwingebied Gasselte
Waterwingebied Gasselte ligt midden op de Hondsrug en is 67 hectare groot. Het is gelegen op de hogere zanden die zijn ontstaan in de laatste ijstijd. Het gevarieerde landschap van bos, heide en natuurlijk hooiland loopt richting het zuiden langzaam omhoog tot 18.7 boven NAP. Uit de bronnen in dit gebied pompt WMD jaarlijks zo’n 2 miljard liter grondwater omhoog. Het water wordt gezuiverd in het pompstation van Gasselte. Dit drinkwater wordt vervolgens gedistribueerd naar Gasselte, Gieten, Borger en omgeving.

Flora en fauna
Het zuiden van het waterwingebied in Gasselte wordt begrensd door een voormalig productiebos met naald- en loofbomen. Dit bos wordt in de wintermaanden uitgedund. Hierdoor vindt verjonging plaats, waardoor bomen als sporkehout, eik, berk, beuk en lijsterbes meer ruimte krijgen. De vliegdennen (blauw gemarkeerd) worden niet gekapt vanwege hun vitaliteit. In het bos kom je verder overal paddenstoelen als de sponszwam en dennemoorder tegen.
Zoutlagen
In het zuiden bevinden zich op een diepte van 200 meter zoutlagen die uit de IJstijd dateren. In de zandlagen erboven wordt water gewonnen. De waterwinning en de zoutlagen hebben geen invloed op elkaar.
Heide en heikikker
Het midden van het gebied bestaat uit een droog en een vochtig heideveld. In het vochtige stuk treffen we de grootste populatie van arnica (valkruid) en het muizenoortje van Noord-Nederland. In het droge stuk vind je een combinatie van kraaiheide en struikheide waar de heikikker zich helemaal thuisvoelt.
Houtwal biedt beschutting
De Amerikaanse eiken langs de met veldkeien bestrate Sodemorseweg zijn zeer karakteristiek voor het terrein. Aan de overkant vind je een beukenrij (achter de ijsbaan) met daarachter een houtwal. Dit is een lintvormige, aaneengesloten begroeiing van bomen en struiken. In zo´n kruidenlaag van mos, bramen en lijsterbes verblijven graag vogels. Daarnaast biedt het beschutting aan vogels, konijnen, reeën, eekhoorns, vlinders en insecten.