0592 854 550

Waterkwaliteit

Wilt u weten wat de samenstelling van uw drinkwater is? Dan kunt u hier de kwaliteitsgegevens in uw postcodegebied raadplegen.

Veelgestelde vragen over waterkwaliteit

Wanneer is water hard of zacht?

De hardheid van water (het calcium- en magnesiumgehalte) verschilt per gebied. Ons drinkwater wordt uit verschillende bronnen gewonnen. Als er in de bodem veel calcium en magnesium voorkomt, is het water van nature hard. We drukken de hardheid van water uit in Duitse graden (°DH).

 0 – 4 °DH zeer zacht water
 4 – 8 °DH  zacht water
 8 – 12 °DH  gemiddeld water
 12 – 18 °DH vrij hard water
 18 – 30 °DH  hard water

In Drenthe is het water overal minder dan 10 °DH. Om een goede balans te vinden tussen comfort, milieu en behoud van uw apparatuur en leidingen, ontharden (verzachten) wij uw drinkwater.

Het kan voorkomen dat u deeltjes aantreft in het zeefje van de kraan of op de bodem van een glas water. Deze deeltjes lijken sterk op zand maar zijn in de meeste gevallen kalkdeeltjes. Als dit regelmatig gebeurt en u twijfelt of het zand of kalk is, neem dan contact op onze Klantenservice tijdens kantooruren 0592 – 854 550 of stuur een e-mail.

 

Hoe wordt de kwaliteit van drinkwater gecontroleerd?

De Waterleidingwet schrijft voor hoe de waterleidingmaatschappijen drinkwater moeten controleren. Dagelijks nemen we monsters van het drinkwater, ook bij klanten thuis. Ons waterlaboratorium WLN onderzoekt deze. Als ze afwijken van de wettelijke normen, onderneemt WMD direct actie.

Legitimatie
Krijgt u namens WMD een watermonsternemer van WLN aan de deur, dan stellen wij het op prijs als u mee wilt werken. De medewerkers zijn goed herkenbaar aan de bedrijfskleding en de bedrijfsauto met het logo van WLN. De monsternemer heeft een legitimatiebewijs en is met een paar minuten weer weg.

Gebruiken waterleidingbedrijven chloor in de waterzuivering?

WMD gebruikt in principe geen chloor in de waterzuivering. Toch kan het soms nodig zijn om tijdelijk chloor toe te voegen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er door een waterleidingbreuk ziekteverwekkende bacteriën in het water zijn beland. Er wordt dan een kleine hoeveelheid chloor gebruikt om de bacteriën te doden. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid.

Heb ik thuis een waterfilter nodig?

Extra zuivering van drinkwater is in Nederland niet nodig. Een waterfilter is overbodig omdat uw drinkwater voldoet aan alle strenge wettelijke eisen op het gebied van drinkwaterkwaliteit.

Er bestaat een risico op vermindering van de waterkwaliteit als u dit soort apparatuur gebruikt. Zo kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen als de filters niet tijdig worden vervangen. Hetzelfde kan gebeuren als u langere tijd van huis bent en het water in het apparaat stilstaat.