Samenstelling drinkwater

Drinkwater bevat naast water allerlei mineralen, zouten, stoffen en bacteriën. In de wet staan alle waterkwaliteitseisen. Daarin staat welke stoffen in drinkwater moeten voorkomen. En welke juist niet, of beneden een bepaalde richtlijn.

Wilt u weten wat de samenstelling van uw drinkwater is? Dan kunt u hier de kwaliteitsgegevens in uw postcodegebied opvragen.

Veelgestelde vragen over waterkwaliteit

Wanneer is water hard of zacht?

WMD gebruikt 100% grondwater om drinkwater te maken. Grondwater bevat allerlei natuurlijke stoffen uit de bodem zoals calcium (kalk) en magnesium. Die stoffen bepalen samen de hardheid. Hoe meer, hoe harder het water. Het grondwater bevat op de ene plek meer kalk dan op de andere.

Ontharden
Als het water te hard is maken we het zachter tijdens de zuivering. Hard water komt niet voor in Drenthe. WMD onthardt tot ongeveer 8 °dH. Dat is water met weinig kalkaanslag. De kalk die WMD uit het drinkwater haalt, wordt hergebruikt als grondstof voor de industrie.

Milieu
WMD heeft installaties gebouwd om het water te ontharden. Het zorgt voor minder kalkaanslag op doucheruiten en tegels, maar ook in waterkokers en wasmachines. En dat we in wasmachines veel minder wasmiddel hoeven te gebruiken. Meer comfort, beter voor het milieu en vriendelijk voor uw apparaten.

Wet
Volledig ontkalken mag volgens de wet niet. Het Drinkwaterbesluit schrijft voor dat de totale hardheid van drinkwater moet liggen tussen 1 en 2,5 mmol/l (tussen 5,6 en 14 °dH).

Minder kalkaanslag?
WMD blijft steeds kijken of we de hardheid verder kunnen verlagen. De kosten om ook het laatste beetje kalk (tot aan de wettelijke grens) uit het water te halen zijn echter fors. WMD onderzoekt daarom vooral of we er voor kunnen zorgen dat de kalk minder neerslaat. Niet de kalk is immers het probleem, maar de aanslag.

Wilt u weten hoe hard uw water is?
Dat kunt u hier opzoeken.

Duitse Hardheid
De maat voor de hardheid van water is °dH. DH betekent Duitse Hardheid.

 

Het kan voorkomen dat u deeltjes aantreft in het zeefje van de kraan of op de bodem van een glas water. Deze deeltjes lijken sterk op zand maar zijn in de meeste gevallen kalkdeeltjes. Als dit regelmatig gebeurt en u twijfelt of het zand of kalk is, neem dan contact op onze Klantenservice tijdens kantooruren 0592 – 854 550 of stuur een e-mail.

 

Gebruikt WMD chloor in de waterzuivering?

Chloor in het drinkwater? Welnee! In Nederland zuiveren we met de modernste technieken. We gebruiken daarbij geen chloor. Dat is in andere (Europese) landen vaak wel het geval. En dat proeft u.

Heb ik een waterfilter nodig?

Drents drinkwater voldoet aan alle wettelijke eisen voor kwaliteit en zuiverheid. Het is niet nodig om het water voor gebruik te filteren.

Wilt u toch een waterfilter gebruiken?
Dan is het belangrijk om het filter goed te onderhouden.

  • Bacteriën kunnen groeien als u het filter niet op tijd schoonmaakt of vervangt.
  • Dat kan ook gebeuren als u langere tijd van huis bent en het water in het apparaat stilstaat.

Smaak is persoonlijk
Sommige mensen gebruiken een waterfilter omdat ze de smaak van het water niet lekker vinden. Ze vinden gefilterd water lekkerder. Maar dan gaat het om smaak. En dat is heel persoonlijk.

Hoe controleert WMD de kwaliteit van drinkwater?

We controleren de waterkwaliteit elke dag. We kijken hoeveel calcium, magnesium en andere stoffen in het drinkwater zitten. Ook bekijken de smaak, geur, kleur en temperatuur van het water. Zo weten we zeker dat ons drinkwater de hoogste kwaliteit heeft.

We nemen watermonsters

  • bij het winnen van water
  • bij het zuiveren van water
  • in de waterkelders (wateropslag)
  • in de waterleidingen
  • bij klanten thuis

Maatregelen
Ontdekken we dat er te veel van een bepaalde stof in het water zit? Dan nemen we direct maatregelen.

Waterkwaliteit en de wet
Drinkwater bevat allerlei mineralen, zouten, stoffen en bacteriën. In de wet staan de eisen waar drinkwater aan moet voldoen. Welke stoffen in drinkwater moeten voorkomen. En welke juist niet, of onder een bepaalde grens. Daarbij is rekening gehouden met bijvoorbeeld zwangere vrouwen, ouderen en baby’s.

Wilt u weten wat de samenstelling van uw drinkwater is?
Dat kunt u hier opzoeken.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.