Naar inhoud

Zonder is gezonder

Tips voor thuis

Met onze tips is het mogelijk om zo natuurlijk mogelijk te tuinieren. Zonder het gebruik van chemische middelen. Zo helpt u ons water schoon te houden. Een tuin met een gezonde bodem en sterke planten heeft weinig tot geen bestrijdingsmiddelen nodig.

Zo tuinier je natuurlijk

Het beste wapen

Het beste wapen tegen onkruid: zorg dat er geen stukken kale grond in de tuin zijn. Bedek de bodem met cacaodoppen, boomschors of bodembedekkende plantjes.

Stoom en kokend water

Onkruid tussen de tegels sterft af als u er kokend water over giet. Met een handstoomreiniger kunt u ook onkruiden aanpakken.

Branden

Met een onkruidbrander verwijdert u op een milieuvriendelijke en snelle manier onkruid op terras, oprit of paden.

Veeg je straatje schoon

U voorkomt onkruid tussen de tegels als u regelmatig de oprit, paden en terras veegt. In het zand kunnen de zaadjes dan niet meer uitgroeien tot onkruid.

Wieden

Verwijder onkruid regelmatig met de schoffel en de hand. Hardnekkige soorten als zevenblad kunt u het beste met wortel en al uitgraven. Anders blijven ze in de tuin opduiken.

Mooi onkruid? Laat lekker staan

Niet elk onkruid is per se een probleem. Vindt u bloeiende dovenetel of hondsdraf mooi? Dan kunt u dat natuurlijk gewoon laten staan. Veel onkruiden zijn waardevolle planten voor insecten en bijen.

Nog meer tips

Milieucentraal heeft nog veel meer praktische tips om natuurlijk te tuinieren.

Schoon drinkwater

Bestrijdingsmiddelen en de afbraakproducten ervan komen terecht in het oppervlaktewater, de bodem en het grondwater. En grondwater is de bron voor ons drinkwater.  Door natuurvriendelijk tuin- en terrasbeheer dragen we samen bij aan het milieu en aan schone bronnen voor drinkwater.  Een schone bron is van groot belang. Immers: wat niet in het water terecht komt, hoeft er ook niet uitgehaald te worden.
OnkruidVergaat.nl maakt u wegwijs in niet-chemische bestrijdingsmiddelen.

OnkruidVergaat.nl