Reportage RTV Drenthe - Nooddrinkwateroefening in Zuidlaren
Homepage
Bekijk de beelden
Inwoners van de gemeente Tynaarlo konden de oefening bijwonen om water te halen. RTV Drenthe was er ook bij en maakte een reportage. Henk Brink, manager Strategie en Kwaliteit bij WMD, legt uit waarom deze oefening zo belangrijk is.

Waarom deze oefening?
Bij een uitval in de drinkwatervoorziening (langer dan 24 uur) wordt een alternatief drinkwatersysteem opgezet. Elke inwoner van Nederland heeft recht op minimaal 3 liter schoon water per dag. WMD en de gemeente zijn verantwoordelijk voor de verstrekking van drinkwater in noodsituaties. Het doel van deze oefening is het verder professionaliseren van crisismanagement. De kans is klein dat het zal gebeuren, maar we oefenen wel om er klaar voor te zijn.
Samenvatting avonturen van de scholeksters
Homepage
Drama én overleven op het dak
Het debuut van de scholeksters op Beleef de Lente leek snel ten einde te komen toen 2 kuikens van het dak werden gegrist door een buizerd. Maar de 3e pluizenbol bleef uit de klauwen van de roofvogel en groeide goed door. Hij bleef nog een tijdje rondscharrelen op het dak, gluurde een paar keek over de rand en besloot de sprong te wagen.
Voor de kleine scholekster begint het leven in de wijde wereld nu; voor het scholeksterseizoen van Beleef de Lent is dit het einde. Nog even nagenieten? Bekijk hier de samenvatting.
Waarom Fage drinkwater krijgt van WMD
Homepage

Waarom levert WMD water aan Fage in Hoogeveen. Hoe zit dat eigenlijk?
Fage vraagt om 2500m3 drinkwater per dag. Zo is te lezen in de vergunningaanvraag. WMD kan aan deze vraag voldoen. In Hoogeveen is voldoende aanbod, zo blijkt uit onderzoek. In het onderzoek kijken we naar de beschikbaarheid van drinkwater, onze vergunning en we maken een inschatting van hoeveel drinkwater we in de komende jaren nodig hebben.
In Hoogeveen is dus ruimte. In andere regio’s in Drenthe zijn aanvragen geweigerd. Puur vanwege het feit dat er niet voldoende aanbod is. Waarom we bereid zijn om drinkwater te leveren aan een nieuwe industriële klant lees je hieronder:
Veelgestelde vragen over Fage
1 Wat is de afspraak met Fage over de levering van drinkwater?
De afspraak is dat WMD maximaal 2500m³ drinkwater per dag levert aan Fage. Zo is ook te lezen in de vergunningaanvraag van Fage. Daarvoor moet het bedrijf wel aan een aantal eisen voldoen:
- Het bedrijf moet water van drinkwaterkwaliteit nodig hebben (levensmiddelenindustrie).
- WMD moet voldoende capaciteit beschikbaar hebben ter plaatse van de vestiging.
- Het bedrijf moet aangeven welke maatregelen genomen worden om efficiënt om te gaan met drinkwater.
2 Waarom heeft WMD de toezegging gedaan om 2500m³ water per dag te leveren?
WMD beoordeelt elke aanvraag voor de levering van drinkwater. WMD heeft geen aansluitplicht voor industriële leveringen. Het Drentse drinkwaterbedrijf gaat niet over het vestigen van een fabriek. WMD gaat over het aanbieden van de drinkwaterlevering. Er wordt alleen een leveringsovereenkomst met de industrie opgesteld als voldaan wordt aan de voorwaarden zoals te lezen in vraag 1.
Bij elke aanvraag, dus ook die van Fage, wordt gekeken naar de beschikbaarheid van drinkwater. Is er onvoldoende drinkwater beschikbaar en kan WMD niet leveren, dan wordt een aanvraag vanuit de industrie niet gehonoreerd. Is er wel ruimte voor levering, dan zal WMD onder voorwaarden meewerken. Rondom Hoogeveen is voldoende ruimte waardoor uitbreiding daar mogelijk is.
3 Is er voldoende water voor Fage?
Als drinkwaterbedrijf kijken we met grote regelmaat naar ontwikkelingen in de maatschappij. We maken een analyse en een prognose voor de komende jaren. We kijken naar bevolkingsgroei, de woningbouwopgave van de provincie Drenthe en economische groei.
Voor de komst van Fage naar Hoogeveen hebben we onze prognoses nogmaals tegen het licht gehouden. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat er voldoende drinkwater is om aan de vraag van Fage te voldoen, zonder dat dit effect heeft op de levering van drinkwater aan onze bestaande klanten. Was deze aanvraag binnen gekomen voor verschillende andere regio’s in Drenthe, dan was het antwoord nee geweest. WMD heeft in het verleden aanvragen voor extra drinkwater moeten weigeren.
4 Nu melden RIVM en VEWIN dat er in Nederland een acuut probleem is als het gaat om het leveren van voldoende drinkwater. Hoe is het dan mogelijk dat WMD zoveel water kan leveren?
In Drenthe hebben we geen acuut probleem als het gaat om de beschikbaarheid van grondwater voor het maken van drinkwater. Zo is ook te lezen in onderzoeksrapporten van VEWIN en RIVM. In 2027, zo is de verwachting, is er wel extra water nodig. Na 2030 is de situatie ook zo dat we extra water nodig hebben in delen van Drenthe vanwege groei van de bevolking en economische groei.
WMD heeft in de vergunningen nog enige ruimte. Daarnaast kijkt WMD samen met de provincie naar plekken om eventueel in de toekomst (na 2030) grondwater te winnen voor het maken van drinkwater. En die zijn er. Voor andere delen van Nederland kan de situatie heel anders zijn. Vandaar dat in deze regio’s de druk veel groter is om te besparen en dat weleens gesproken wordt over de kraan waar geen water uit komt.
5 Betekent dit dat ik niet zuinig hoef te doen met drinkwater?
Nee. We roepen iedereen op om bewust om te gaan met drinkwater. We kunnen niet zonder drinkwater. We hebben het nodig om van te leven en vanwege hygiëne. En het moet betaalbaar zijn voor iedereen. Als WMD roepen we onze klanten op om bewust om te gaan met water. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van regenwater voor de tuin of het wassen van de auto. Dat zijn relatief simpele maatregelen die ook nog eens geld besparen. Je zwembad vullen in de zomer kan nog steeds, maar het liefst niet allemaal tegelijk. Dan ontstaat er in onze leidingen een file waardoor de druk lager wordt.
Onze zakelijke klanten vragen we hetzelfde te doen. Bewust omgaan met drinkwater en maatregelen nemen om water te besparen. Een nieuwe aanvraag, zoals die van Fage, beoordeelt WMD hier ook op. Zonder maatregelen geen drinkwater. Verspilling van drinkwater is zonde.
6 Worden er eisen gesteld aan bedrijven die drinkwater krijgen?
Dat doet WMD zeker. WMD heeft geen aansluitplicht voor de industriële levering van drinkwater, maar wil economische vooruitgang niet tegenhouden. WMD gaat niet over welk bedrijf zich vestigt. Alleen dus over levering van drinkwater. Fage moet, net als andere bedrijven aan de verschillende eisen voldoen:
- Het bedrijf moet water van drinkwaterkwaliteit nodig hebben (levensmiddelenindustrie).
- WMD moet voldoende capaciteit beschikbaar hebben ter plaatse van de vestiging.
- Het bedrijf moet aangeven welke maatregelen genomen worden om efficiënt om te gaan met drinkwater.
Voldoet de aanvrager niet aan deze eisen, dan sluit WMD het bedrijf niet aan op de waterleiding.
7 Krijgen deze grootverbruikers korting op de waterprijs?
Grootverbruikers krijgen geen korting op de drinkwaterprijs. Ze betalen net zoveel als onze andere klanten. En ze betalen ook voor de aansluiting.
8 Hoe gaat WMD eigenlijk om met aanvragen van bedrijven voor het leveren van drinkwater?
WMD krijgt vaker aanvragen van bedrijven. Die aanvragen worden serieus onderzocht. Is er voldoende drinkwater, dan wordt gekeken naar de mogelijkheid om aan te sluiten. WMD kan op een efficiënte en duurzame manier drinkwater maken van grondwater.
Er zijn ook bedrijven in Drenthe die zelf een waterzuivering hebben om drinkwater te maken. Daar heeft WMD geen invloed op. Is er onvoldoende aanbod, dan volgt een weigering. Op veel plekken in Drenthe is een grote aansluiting bijvoorbeeld niet mogelijk. We leveren overigens geen grondwater dat wordt gebruikt als industriewater met een lagere kwaliteit.
9 Stel nu dat Fage meer drinkwater wil. Kan dat?
De afspraak is maximaal 2500m³ per dag. En het liefst minder. WMD heeft Fage gevraagd om aan te tonen dat waterbesparing hoge prioriteit heeft en wat dit oplevert
Kantoren WMD op Bevrijdingsdag gesloten
Homepage

Noodnummer en contactformulier
Voor noodgevallen zijn we natuurlijk dag en nacht te bereiken op: 0592 854 545. Stuur je liever een berichtje? Vul het contactformulier in en we komen zo snel mogelijk bij je terug. Wij wensen iedereen een fijne Bevrijdingsdag.
Eerste eieren voor onze scholeksters in Assen
Homepage
Daar is het 3e ei!
Het is 3 op een rij! Maar een eitje leggen, dat gaat niet zomaar. Dat bewijzen deze beelden wel. Moeder scholekster moest haar draai even vinden, maar krijgt het dan tóch voor elkaar.
De eerste beelden
De entree van ons paartje scholeksters! Het potentiële nest wordt eerst goed gecontroleerd. En natuurlijk worden er ook alternatieven overwogen. Het paartje lijkt in ieder geval een favoriet te hebben.

Kijk live mee
De scholeksters zijn al jaren de gevederde huisdieren van onze drinkwaterfabriek in Assen. Met het waterwingebied om de hoek ligt er een buffet vol regenwormen en insecten voor ze klaar. Live meegenieten? Al hun avonturen zijn te volgen via Beleef de Lente.
Klantenservice 27 en 28 april gesloten
Homepage

Noodnummer en contactformulier
Voor noodgevallen zijn we natuurlijk dag en nacht te bereiken op: 0592 854 545. Stuur je liever een berichtje? Vul het contactformulier in en we komen zo snel mogelijk bij je terug. Wij wensen iedereen een fijne Koningsdag.
Beleefbosje in Assen feestelijk geopend
Homepage

Het Beleefbosje
In het Beleefbosje leren kinderen op een speelse manier meer over het belang van een gezonde natuur met een diversiteit aan bomen en planten. Ook vinden ze hier een ‘ecologische voetafdruk’. Deze geeft weer hoeveel bomen en planten er nodig zijn om alles dat de mens gebruikt te compenseren.
Mooie samenwerking
Er zijn diverse partners bij dit project betrokken, waaronder: Vereniging van Vrienden van het Asserbos, Waterschap Hunze en Aa’s, Gemeente Assen en Stichting Het Drentse Landschap. Wil je meer weten over het Beleefbosje? Je vindt het op de website van Duurzaamheidscentrum Assen.
Foto’s: Omroep Assen en Assenstad.nl
Duurzaamheidscentrum AssenMijn WMD-omgeving tijdelijk niet beschikbaar
Homepage

Contactformulier en telefoon
We helpen je natuurlijk nog steeds graag. Tijdens het onderhoud van Mijn WMD kun je contact met ons opnemen via het contactformulier, of telefonisch via 0592-854 550. Op onze contactpagina vind je ook direct een antwoord op veel gestelde vragen.
Drinkwatersector heeft baat bij vasthouden grondwater
HomepageOp dit moment zijn er onvoldoende mogelijkheden om water te bufferen en vast te houden voor droge tijden. Net zoals er in Drenthe nagedacht is over het opslaan van water door extreme regenval, moet er ook nagedacht worden over buffering voor extreme droogte. Daarmee is ook de natuur en landbouw gebaat.


Heldere uitkomsten
WMD heeft de waterstromen in de provincie in beeld gebracht. De uitkomst van deze waterbalans is helder. Er valt gemiddeld meer dan voldoende regen voor natuur,landbouw, industrie en het maken van drinkwater.
Van alle regen die valt verdampt het meeste water weer. Wat er overblijft is het regenwateroverschot. Dit overschot voeren we nu grotendeels af richting IJsselmeer en de Waddenzee. WMD wil samen met verschillende partners de waterhuishouding in de provincie verbeteren. Zo werken we samen aan een ‘toekomstbestendig watersysteem.’
Effect van klimaatverandering
Het onderzoek naar de waterstromen in Drenthe is in opdracht van WMD uitgevoerd door kennisinstituut KWR uit Nieuwegein. Hierbij is ook gekeken naar het effect van klimaatverandering op de waterhuishouding.
Uit het rapport van KWR in opdracht van WMD blijkt dat er jaarlijks gemiddeld 2395 miljard liter water valt in Drenthe in de vorm van regen. Dat is een laag van zo’n 80 tot 90 cm water verdeeld over de hele provincie. Twee derde van de regen verdampt weer. Van de hoeveelheid water die overblijft, het neerslagoverschot, wordt tenminste 70-80% via sloten, beken en kanalen afgevoerd naar het IJsselmeer en de Waddenzee. Zo’n 8% van het neerslagoverschot wordt gebruikt voor het maken van drinkwater.

WMD Waterbalans
Bekijk rapport

Een recordhoeveelheid drinkwater
Tijdens de droge zomers van de afgelopen jaren was de vraag naar drinkwater groot. Zo leverde WMD in de zomer van 2018 op een gegeven moment 10 miljoen liter per uur, een record.
Het KNMI voorspelt dat in 2050 in Nederland de droge periodes in de zomers heftiger en langer zullen zijn. Deze grotere droogte gaat gepaard met een hogere vraag naar drinkwater van bewoners en bedrijven. WMD zal dus meer water moeten leveren.
Gebruik Drenthe als een spons
Om extreme droogte in Drenthe te voorkomen wordt door waterschappen zomers vaak water aangevoerd vanuit het IJsselmeer. Circa 50 miljoen m3 per jaar. Modellen voorspellen dat er in 2050 meer IJsselmeerwater nodig is om droogte in Drenthe tegen te gaan. In het onderzoek wordt uitgegaan van wel 27% meer.
Deskundigen twijfelen over het feit of het IJsselmeer tegen die tijd wel voldoende water bevat voor droogtebestrijding in Drenthe. Drenthe is namelijk niet de enige provincie die water uit de nationale zoetwaterbuffer van Nederland gebruikt. In ons land zijn afspraken gemaakt over verdeling van het water in droge tijden. Het is maar de vraag of Drenthe over meer water kan beschikken.
Daarom is het van belang om nu al te kijken naar oplossingen. Het is tijd voor een watertransitie en de noodzaak daarvan is volgens WMD groot. Hou water vast en buffer het voor droge tijden, zo is de oproep.
‘Drenthe heeft meer dan voldoende water in een jaar. Maar dan moet je er op een bewustere manier mee omgaan. Dat geldt ook voor ons als
drinkwaterbedrijf. De bodem moet je gebruiken als ‘spons’ om ook in droge tijden voldoende water te hebben voor zowel natuur, landbouw als drinkwater. Verhoging van de grondwaterstand is ook een optie’, zo constateert directeur-bestuurder Vivienne Frankot van WMD. Ze roept partijen als de provincie Drenthe, waterschappen, natuurorganisaties en landbouw op om samen met WMD aandacht te besteden aan de waterhuishouding in Drenthe.

Wat doen we zelf?
Als WMD dragen we ook ons steentje bij in dit verhaal. Bijvoorbeeld door op eigen terreinen zelf meer water vast te houden. Zo wordt spoelwater dat vrij komt bij het maken van drinkwater nu afgevoerd via sloten en kanalen.
In Assen is WMD begonnen met het laten infiltreren van dit water op eigen gronden in natuurgebied Dijkveld. Deze methode wil WMD in alle waterwingebieden toepassen.
WMD pleit voor het bufferen en vasthouden van water in zogenaamde intrekgebieden voor drinkwaterwinning. Intrekgebieden zijn gronden rondom onze waterputten waar regenwater de kans krijgt om de grond in te trekken. Uiteindelijk komt het regenwater in het grondwater terecht. Dit grondwater wordt gebruikt om drinkwater van te maken.

Vervolgonderzoek
Het KWR onderzoek gaat nu een volgende fase in. Samen met de provincie Drenthe, Waterbedrijf Groningen en Vitens onderzoekt WMD of er voldoende drinkwater geleverd kan worden met de huidige winningen en hoe WMD deze winningen beter kan inpassen in het totale watersysteem. Dat is weer goed voor bijvoorbeeld landbouw en natuur.
Daarnaast onderzoekt WMD of er nieuwe drinkwaterconcepten te bedenken zijn. Er wordt gekeken naar alternatieve bronnen en zuiveringstechnieken. In de tweede helft van 2023 worden de eerste resultaten hiervan verwacht.
Jasmijn (5) zocht uit: 'Waar komt ons water vandaan?'
Homepage

Hoog bezoek
We krijgen bij WMD bijna nooit meer handgeschreven brieven. Laat staan zo’n mooi versierde als die van Jasmijn. Daarom nodigden we Jasmijn en haar familie uit voor een uniek kijkje achter de schermen. Vorige week kwamen ze naar de waterfabriek in Assen waar de watermakers van WMD haar lieten zien wat er allemaal gebeurt voordat er water uit de kraan komt.

De eerste stap
Peter Bartelds nam Jasmijn mee naar een bronput in het waterwingebied. Want daar begint het. Met deze putten pompen we het grondwater omhoog. Hartstikke interessant, maar stiekem is het veel leuker dat de putten zo goed echoën. ‘ECHO-O-o-o…’ Vanuit de putten wordt het water naar de waterfabriek gepompt. Op naar de volgende stop dus!

Van grondwater naar drinkwater
Arjan de Jonge nam het gezelschap mee voor een rondleiding door de waterfabriek. Hier maken we in 3 stappen drinkwater. Eerst klettert het net opgepompte water over de cascades. Omdat het grondwater in Assen veel kalk bevat, ontharden we het daarna met speciale onthardingsreactoren. Ten slotte liet Arjan de grote filters zien waar het water doorheen stroomt.

Kleine monteurs
Als het water eenmaal is gezuiverd, pompen we het drinkwater het leidingnet in. En wie kan daar nou meer over vertellen dan een van onze monteurs? Roel Hamberg vertelde over de leidingen en liet zijn monteursbus zien. Het ‘rijdende magazijn’ maakte veel indruk, maar het feest was pas echt compleet toen ze Roels helm op mochten. ‘Dit worden allemaal toekomstige monteurs’, lachte Jasmijns moeder.

Samengevat
Aan het einde kregen de kinderen nog een tas mee met wat WMD-spullen zoals kleurplaten, een bidon, badeendjes en de bouwplaat van de monteursbus. Toen we aan Jasmijn vroegen of we haar vraag goed hadden beantwoord, was het antwoord kort maar krachtig: ‘Ja, het water komt uit de grond!’