Voorkom een tweede stikstofcrisis: neem waterkwaliteit mee in ruimtelijke plannen
HomepageDoelen Kaderrichtlijn Water voor drinkwater ernstig in gevaar
Provincies spelen met ruimtelijke plannen een belangrijke rol bij verbetering van de waterkwaliteit. Wat is er nodig om die tot een succes te maken? “Meer geld, strengere wet- en regelgeving en ook betere economische perspectieven voor boeren.” zegt Roald Leemrijse in een interview op het Drinkwaterplatform.
WMD Panel
HomepageMeepraten?
Iedereen die in de Provincie Drenthe woont, 16 jaar of ouder is en beschikt over een e-mailadres, kan deelnemen aan het WMD Panel. Panelleden krijgen via de e-mail een uitnodiging als er een online vragenlijst voor hen klaarstaat.
Inloopspreekuur
HomepageZonder, of juist mét afspraak
Klanten met een vraag die daarvoor een medewerker van WMD persoonlijk willen spreken kunnen mailen, bellen of gebruik maken van het inloopspreekuur. Dat inloopspreekuur vindt iedere eerste en laatste dinsdag van de maand plaats in ons kantoor aan de Lauwers. Van 8.30 tot 17.00 uur zijn medewerkers van onze klantenservice beschikbaar om je te woord te staan en verder te helpen. Een afspraak maken is niet nodig.
Lukt langskomen tijdens het inloopspreekuur niet? Geen probleem. In overleg plannen we een afspraak voor een persoonlijk gesprek op een ander moment. Het maken van een afspraak kan op werkdagen tussen 08.00-17.00 uur via via 0592-854 550.
Inspelen op klimaatverandering
HomepageProceswater
Tijdens het spoelen van de filters in het pompstation komt zogenaamd spoelwater vrij. Dit is water dat veel ijzerdeeltjes bevat. Via een labyrint van spoelvijvers scheiden we die ijzerdeeltjes van het water. Dit ijzer blijft achter in deze spoelvijvers, als slib. Dat slib – te herkennen aan de typische oranje kleur – wordt hergebruikt voor bijvoorbeeld de baksteenindustrie. Wat voor WMD een reststof is, is voor een ander een grondstof. Het overgebleven water noemen we proceswater. Ook dat water brengen we via de slenk terug in het gebied.
Meer kans voor (nieuwe) flora en fauna
Vernatting van het gebied zorgt er ook voor dat (nieuwe) flora en fauna nog meer kans krijgt. Net als even verderop al gebeurt in het gebied van Natuurmonumenten. Weidevogels kunnen hun ‘pullen’ op steeds meer plekken een schuilplaats bieden en ook andere planten en dieren hebben baat bij een omgeving waar voldoende water en schuilmogelijkheden zijn. Denk aan vossen, dassen en reeën. Al deze dieren vinden een onderkomen in de ‘postzegel’ die WMD in Kruidhaars beheert.
Aanmelden kan nog!
HomepageKraanwaterdag 2024
Zorg ervoor dat je dit doet voordat de zomervakantie begint, zodat je verzekerd bent van een spetterende opening van het nieuwe schooljaar! Meld je snel aan voor deze geweldige dag op woensdag 25 september.
Voorschot
Homepage𝟭 𝗲𝘂𝗿𝗼 𝗽𝗲𝗿 𝟭𝟬𝟬𝟬 𝗹𝗶𝘁𝗲𝗿
Het tarief voor drinkwater wordt bepaald door de kosten die nodig zijn om drinkwater te maken én leveren. Denk aan onderhoud (reparatie en vervanging) van het waterleidingnet en (extra) zuiveringsstappen die we in onze drinkwaterfabrieken (steeds vaker) moeten zetten om ‘vervuiling’ uit het grondwater te filteren.
Voor drinkwater betaal je 1 euro per 1000 liter. Het vergelijk met de prijs van flessenwater uit de supermarkt wordt hierbij al snel gemaakt. Je betaalt voor het drinkwater dat je gebruikt, vastrecht (vaste leveringskosten), belasting (bol) en btw.
Werkzaamheden in Kruidhaars (bij Sleen)
HomepageKans op bruin water
Als gevolg van de werkzaamheden kan kortdurend bruin water uit de kraan komen in de regio Schoonoord, Oosterhesselen, Aalden en omgeving. Dit komt door wervelende ijzerdeeltjes en is niet schadelijk voor de gezondheid. Wel kan het vlekken in je wasgoed veroorzaken. Controleer daarom de kleur van het water voordat je de wasmachine aanzet.
Onze standpunten
HomepageHelder als water
Drinkwater moeten we niet voor lief nemen, want om in de toekomst te kunnen blijven leveren staat WMD samen met haar klanten, de Drentse overheden en andere stakeholders voor een aantal flinke uitdagingen. WMD wil transparant zijn in haar standpunten over ontwikkelingen rondom drinkwater, het Drentse watersysteem en welke acties nodig zijn in beleid, wet- en regelgeving of gezamenlijke projecten. Onze standpunten delen we hier.
Watertoren Coevorden krijgt alsnog een nieuwe eigenaar
HomepageDe watertoren is een icoon voor veel inwoners van Coevorden. Maar zeker ook industrieel erfgoed. De watertoren doet echter al sinds de jaren tachtig geen dienst meer. WMD doet het onderhoud. Dat de toren geen functie meer heeft is jammer.
Appartement in plaats van waterbuffer
Samen met stichting BOEI is eerder gezocht naar een nieuwe eigenaar. Partijen konden zich inschrijven. Eind 2020 zijn 24 plannen ingediend, variërend van een plek voor kunstenaars, een kantoor met koffiebar tot luxe appartementen en een luxe hotelsuite. Uit de inschrijvingen is een selectie gemaakt, waarna een definitieve keuze is gemaakt. Eis was wel dat de functie een meerwaarde moet hebben voor Coevorden en omgeving. Bovendien moet de watertoren op een duurzame manier worden verbouwd en moet het plan realistisch zijn. Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van WMD, gemeente Coevorden en BOEI heeft alle plannen beoordeeld.
De keuze viel destijds op Hotelsuites BV. Zij wilden er een luxe hotelsuite van maken. Het lukte niet om het plan rond te krijgen, waarna WMD de watertoren weer in bezit kreeg. Er is nu dus een nieuwe eigenaar gevonden. Buursema Bouw uit Erm. Eigenaar Erik Buursema: “Ik ben er best wel trots op dat ik de watertoren in Coevorden heb kunnen kopen. Het is een prachtige toren die je niet leeg moet laten staan. We gaan er mee aan de slag en verbouwen de watertoren tot een appartement. En dat op een prachtige plek.”
Icoon van Coevorden
Voor WMD is er nu een oplossing voor het gebouw. “We willen het graag behouden. Zeker ook omdat het industrieel erfgoed is en het deel uit maakt van de geschiedenis van WMD”, zo zegt directeur Vivienne Frankot van WMD. “Maar we willen ook dat de toren een invulling krijgt die past bij de omgeving. En dat is met Buursema Bouw als partij gelukt. We gaan er vanuit dat Buursema goed zal zorgen voor dit icoon dat er ooit voor zorgde dat de waterdruk constant was.” Bouwbedrijf Buursema gaat met de watertoren aan de slag. Daarvoor worden nu plannen gemaakt.
Even wat info over de watertoren van Coevorden
De Watertoren Coevorden dateert uit 1914. Hij is 32,5 meter hoog en heeft een waterreservoir met een inhoud van 150.000 liter water. De toren staat op een bijzondere plek in Coevorden. Hij is gebouwd op de voormalige vestingwallen binnen het beschermde stadsgezicht van Coevorden. De watertoren van Coevorden is gelegen in het hart van een rotonde die toegang geeft tot het ‘Van Heutszpark’. Het park ligt buiten de stadsgracht aan de noordzijde van de stad. Het park en het noordelijke deel van het centrum vallen onder het beschermd stadsgezicht van Coevorden. De watertoren van Coevorden is een waardevolle herinnering aan een bepaalde periode uit onze drinkwatergeschiedenis. Met zijn ruim 32,5 meter hoogte zorgde de toren er voor dat het leidingwater overal kon komen.
Werk aan de waterleiding in Ruinen
HomepageTijdelijk geen, of soms bruin water
Tijdens de werkzaamheden onderbreekt WMD op een aantal momenten de drinkwaterlevering. Daarvan geven we vooraf altijd bericht. De werkzaamheden kunnen voor verkeersoverlast zorgen. We doen er daarom alles aan om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Ook is het mogelijk dat het water soms bruin van kleur is. Dit komt door wervelende ijzerdeeltjes en is niet schadelijk voor de gezondheid.