Naar inhoud

Water besparen

Drinkwater

Drinkwater: het is lekker, fris en stroomt direct uit de kraan. We gebruiken het volop. Om te drinken, te wassen, te douchen en nog veel meer. We genieten ervan. Maar een beetje minder kan makkelijk. Daarom geven we tips om slimmer met ons drinkwater om te gaan. Zo kunnen we samen nu en in de toekomst blijven genieten van ons drinkwater. Want samen maken we het verschil.

Samen slim met ons drinkwater

Douche

De douche is de grootste waterslurper in huis. We staan er gemiddeld 8 minuten onder. Dat kost ongeveer 70 liter. Dat is meer dan de helft van je dagelijkse watergebruik. Korter douchen scheelt water én energie.

Toilet

Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de bespaarknop van het toilet. Het toilet doorspoelen kost ruim 8 liter per keer. Met de kleine knop voor een kleine boodschap is dat nog maar de helft. Heb je een oude stortbak? Een nieuwe heeft een kleinere stortbak en doet zijn werk net zo goed.

Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop bespaart al gauw 4 liter water per minuut. Dat is zo’n 32 liter water per douchebeurt! Zonder dat je er moeite voor hoeft te doen.

Wasmachine

De wasmachine gebruikt zo’n 50 liter water per wasbeurt. Laat de machine dus pas lekker draaien met een grote was. En dat geldt natuurlijk ook voor de vaatwasser.

Auto wassen

Een wasstraat bespaart veel water. Het water wordt gereinigd en hergebruikt. Nog een extra voordeel: restjes wasmiddel en olie komen niet in het milieu terecht. Met een tuinslang gebruik je al snel 150 liter water.

Regenton

Driekwart van de Nederlanders heeft een tuin. Maar slechts een derde gebruikt een regenton. Op het dak van een gemiddeld huis valt elk jaar zo’n 80.000 liter water. De de ton is zo gevuld. Hemelwater is gratis en perfect om planten water te geven, de auto te wassen of de ramen te lappen.

Checken op lekken

Controleer de watermeter regelmatig. Als de watermeter doortelt als er op dat moment geen water wordt gebruikt, dan kan er ergens een lek zitten.