Naar inhoud

WMD Waterdag

Homepage
Op zaterdag 9 september zetten we de deuren van de drinkwaterfabriek in Emmen open. Het wordt een dag voor het hele gezin waarop je kan kijken hoe we drinkwater maken. Want wat gebeurt er allemaal in een drinkwaterfabriek? Wat zit er allemaal in zo’n WMD-bus? En waarom is de natuur zo belangrijk voor ons? Ontdek hoe het zit op de WMD Waterdag.

Nieuwe samenwerking met netbeheerders en aannemers voor efficiënte infrastructuurprojecten

Homepage
De netbeheerders Enexis, Coteq, Rendo, Vitens, Waterbedrijf Groningen, WMD en VodafoneZiggo gaan een nieuwe samenwerkingsvorm van 8 jaar aan met aannemers. Deze samenwerking is bedoeld voor de uitvoering van energie-, drinkwater- en telecommunicatiewerkzaamheden in Noord-Oost Nederland.

GROND'G heeft namens de netbeheerders de aanbesteding uitgezet en deze is gegund aan meerdere aannemers. De netbeheerders willen door deze samenwerking beter voorbereid zijn op uitbreidingen en onderhoud van hun netten, en ze willen deze taken efficiënt en klantgericht uitvoeren. Daarmee moet worden voorkomen dat er in straten te vaak wordt gegraven. Vanwege de energie- en watertransitie is de verwachting dat er in 1 op de 3 wegen gegraven moet worden om het leidingnet aan te passen. Werkzaamheden van de netbeheerders worden gecombineerd. De samenwerking gaat in op 1 november 2023.
Samenwerking GRONDG groepsfoto

Jeroen Regtuijt en Gerard Kremer treden toe tot raad van commissarissen

Homepage
Op de aandeelhoudersvergadering van 16 juni zijn Jeroen Regtuijt en Gerard Kremer benoemd als lid van de raad van commissarissen.
vlag

WMD Drinkwater sluit 2022 af met een positief resultaat

Homepage
Het jaar 2022 was voor drinkwaterbedrijf WMD geen jaar om achterover te leunen en stil te zitten. Veel investeringsprojecten zijn in gang gezet of worden nu uitgevoerd. De jaarcijfers laten een positief resultaat zien van 1,1 miljoen euro. Deze winst is nodig om ook de komende jaren te kunnen investeren in het Drentse drinkwater.

WMD leverde in 2022 34,9 miljoen kuub drinkwater aan klanten. Dat is iets minder dan in 2021. Drentse klanten zijn in de tweede helft van 2022 minder drinkwater gaan gebruiken. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen fors gestegen. Voor veel huishoudens een moment om te kijken naar manieren om te besparen op de energiekosten. Eén van die besparingen is minder lang douchen. Dat scheelt energie én water. WMD merkte dat in de afzet van drinkwater.
Euro water

Stijging drinkwaterprijs

Eerder waarschuwde WMD al voor een verhoging van de drinkwaterprijs. De prijs voor een kuub water (1000 liter) was in 2022 zo’n 72 cent. Het vastrecht 70,68 euro per jaar. In 2023 is de prijs verhoogd. Een gezin is per maand zo’n 2 euro extra kwijt.

WMD waarschuwt nu al dat de tarieven in 2024 opnieuw zullen stijgen. “Stijging van de drinkwaterprijs is ook de komende jaren niet te voorkomen. Onze taak is het leveren van schoon, voldoende en veilig drinkwater. Daar staan we voor. Daar moeten we in investeren. En daar zetten we ons met z’n allen 24 uur per dag voor in.”

Aandeelhoudersvergadering op 16 juni

Homepage
Vrijdag 16 juni vindt een openbare algemene vergadering van aandeelhouders plaats. Deze start om 15.00 uur bij WMD aan de Lauwers 9 in Assen. Hieronder kun je alvast de agenda bekijken.
vlag

Vivienne Frankot benoemd tot bestuurder WMD

Homepage
Op voordracht van de raad van commissarissen (RvC) hebben de aandeelhouders Vivienne Frankot benoemd tot directeur-bestuurder van WMD.
Vivienne Frankot

WMD zoekt nieuwe watermakers

Homepage
Dag en nacht Drents drinkwater uit de kraan. Voor een half miljoen mensen de normaalste zaak van de wereld. Voor de medewerkers van waterbedrijf WMD elke dag een uitdaging. Water is een puur natuurlijk en maatschappelijk product. Dat maakt werken met water buitengewoon boeiend.

Lisette van Breugel treedt toe tot raad van commissarissen

Homepage
Op de aandeelhoudersvergadering van 18 november is Lisette van Breugel benoemd als lid van de raad van commissarissen.
Lisette van Breugel

WMD investeert miljoenen in Drents drinkwater

Homepage
De komende jaren investeert WMD gemiddeld jaarlijks zo’n 36 miljoen euro in de drinkwatervoorziening in de provincie. Het gaat om investeringen in nieuwe zuiveringsinstallaties, modernisering en nieuwbouw van productiestations, groene energie, digitalisering en de zoektocht naar nieuwe bronnen voor de toekomst. De investeringen zijn nodig om ook de komende jaren topkwaliteit drinkwater te kunnen leveren.

Deze investeringen hebben ook consequenties voor de drinkwatertarieven, die gemiddeld 2 euro per maand zullen stijgen. Onderaan dit bericht vind je een duidelijk overzicht van de opbouw van de drinkwatertarieven en de gemiddelde prijs voor een Drents gezin.

Vrijdag hebben de aandeelhouders van WMD, 11 gemeenten en de provincie Drenthe, ingestemd met de nieuwe tarieven voor drinkwater in 2023. Voor 1000 liter (1m3) drinkwater betaalt een klant van WMD komend jaar 0,85 euro. Dat is exclusief 9% btw en belasting op leidingwater (BOL). Het vastrecht wordt 83,40 euro. De verhoging van de drinkwaterprijs komt neer op gemiddeld zo’n 2 euro per maand. Dit is afhankelijk van de samenstelling en omvang van het gezin en het verbruik.

Bekijk tarieven

Wat betekent dit voor jou?

Benieuwd naar de impact van de investeringen op jouw drinkwaterprijs? Op onderstaande afbeeldingen brengen we het zo duidelijk mogelijk in kaart. In het eerste figuur zie je hoe de drinkwaterprijs is opgebouwd. Hierbij is uitgegaan van het drinkwatergebruik van een gemiddeld Drents gezin. In het tweede figuur zie je een rekenvoorbeeld van de verwachte stijging de komende jaren.

 

Aandeelhoudersvergadering op 18 november

Homepage
Vrijdag 18 november vindt een openbare algemene vergadering van aandeelhouders plaats. Deze start om 15.00 uur bij WMD aan de Lauwers 3 te Assen.
vlag