Naar inhoud

‘Het drinkwater in Drenthe is van uitstekende kwaliteit’

Onze mening

WMD bevroeg onlangs een aantal klanten rondom waterontharders. Uit dat onderzoek bleek dat maar liefst 20% van de klanten in Drenthe een ontharder in huis heeft. Is dat nu echt nodig?

Kan water

Vragen aan hoogleraar drinkwatervoorziening Jan Peter van der Hoek

Hoe hard is het drinkwater in Nederland? Hoeveel kalk zit er nu eigenlijk in?

‘De hardheid van het water dat uit de kraan stroomt verschilt per gebied in Nederland. In het zuiden bevat het grondwater waar drinkwater van wordt gemaakt meer calcium en magnesium. Maar het water is ook daar al lang niet meer zo hard als vroeger. Drinkwaterbedrijven gebruiken verschillende technieken om water minder hard te maken.’

Glas water

Welke technieken gebruiken drinkwaterbedrijven om water te ontharden?

‘Er zijn verschillende manieren om kalk uit water te halen. Dit kan bijvoorbeeld door pellet ontharding, maar ook door membraanfiltratie. WMD maakt ook gebruik van deze technieken. Het drinkwater gaat door een soort filter om het te ontharden. De kalk die overblijft wordt dan hergebruikt. Er worden bijvoorbeeld kalkkorrels voor in de tuin van gemaakt’.

Veel mensen vinden kalkaanslag vervelend en schaffen daarom een waterontharder aan. Wat vindt u van deze waterontharders?

‘Ik vind het persoonlijk onnodig dat we drinkwater uit de kraan verder ontharden door middel van een ontharder thuis. Er zijn eenvoudigere en goedkopere manieren om kalkaanslag in huis te voorkomen. Schoonmaakazijn is een wondermiddeltje om aanslag te verwijderen en kost vrijwel niks. Kalkaanslag in de douche kan makkelijk worden voorkomen door na het douchen de douche af te spoelen met koud water en na te drogen met een (hand)doek.’

Glas water vullen

Zitten er ook risico’s aan het gebruik van een waterontharder?

‘De aanschaf van een waterontharder kan risico’s met zich meebrengen. Je moet goed opletten dat je de ontharder op de juiste manier gebruikt en onderhoud. Er schuilt dus een risico in van bacteriologische verontreiniging bij onjuist gebruik of het vergeten van het vervangen van een filter. Filters hebben vrijwel altijd een negatieve invloed op de microbiologische kwaliteit van water’.

Wat vindt onze klant?

WMD heeft een enquête gehouden onder ruim 1.000 klanten in Drenthe. Uit het onderzoek blijkt dat 87% bewust of zeer bewust omgaat met drinkwater. Het water van WMD krijgt een 8,3 voor de kwaliteit. Een ruime meerderheid (71%) vind het drinkwater uit de kraan lekker van smaak.

Op de bank met ipad

Bijna de helft van de ondervraagden vindt de hardheid van het drinkwater te hoog. Eén op de vijf klanten heeft thuis een ontharder, slechts 5% heeft een waterfilter. Vier op de vijf (78%) klanten hebben minimaal een beetje last van kalkaanslag op apparaten of in de badkamer. Ruim twee op de vijf (44%) zeggen last tot veel last te hebben.

De belangrijkste aanleiding om een waterontharder aan te schaffen is minderkalkaanslag; deze aanleiding is voor 91% (zeer) van toepassing. Twee derde van de klanten (65%) heeft er behoefte aan dat WMD zachter drinkwater maakt. Hetzelfde aantal ondervraagden is bereid om meer te betalen voor zachter drinkwater. WMD  onderzoekt momenteel of het haalbaar is om het water extra te ontharden.