Naar inhoud

WMD Drinkwater sluit 2022 af met een positief resultaat

Terug naar overzicht

19 juni 2023

Euro water

Het jaar 2022 was voor drinkwaterbedrijf WMD geen jaar om achterover te leunen en stil te zitten. Veel investeringsprojecten zijn in gang gezet of worden nu uitgevoerd. De jaarcijfers laten een positief resultaat zien van 1,1 miljoen euro. Deze winst is nodig om ook de komende jaren te kunnen investeren in het Drentse drinkwater.

WMD leverde in 2022 34,9 miljoen kuub drinkwater aan klanten. Dat is iets minder dan in 2021. Drentse klanten zijn in de tweede helft van 2022 minder drinkwater gaan gebruiken. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen fors gestegen. Voor veel huishoudens een moment om te kijken naar manieren om te besparen op de energiekosten. Eén van die besparingen is minder lang douchen. Dat scheelt energie én water. WMD merkte dat in de afzet van drinkwater.

Stijging drinkwaterprijs

Eerder waarschuwde WMD al voor een verhoging van de drinkwaterprijs. De prijs voor een kuub water (1000 liter) was in 2022 zo’n 72 cent. Het vastrecht 70,68 euro per jaar. In 2023 is de prijs verhoogd. Een gezin is per maand zo’n 2 euro extra kwijt.

WMD waarschuwt nu al dat de tarieven in 2024 opnieuw zullen stijgen. “Stijging van de drinkwaterprijs is ook de komende jaren niet te voorkomen. Onze taak is het leveren van schoon, voldoende en veilig drinkwater. Daar staan we voor. Daar moeten we in investeren. En daar zetten we ons met z’n allen 24 uur per dag voor in.”