Naar inhoud

WMD Drinkwater en Waterbedrijf Groningen kijken samen naar een koppeling van hun leidingnetwerk bij Eexterveen

Terug naar overzicht

1 mei 2024

kraanwater

WMD Drinkwater en Waterbedrijf Groningen hebben plannen om hun waterleidingnetwerk te koppelen in de buurt van Eexterveen. Op die plek liggen de leidingen van zowel WMD als Waterbedrijf Groningen dicht bij elkaar. Het doel is om er voor te zorgen dat de leveringszekerheid van drinkwater aan klanten van beide drinkwaterbedrijven in de toekomst gegarandeerd blijft.

Elkaar ondersteunen in de drinkwaterlevering

WMD Drinkwater en Waterbedrijf Groningen werken in meer opzichten al jaren samen. Zo leveren ze elkaar drinkwater, maar helpen elkaar ook in geval van een calamiteit. Dit doen ze door onder andere langs de provinciegrens beide leidingnetten met elkaar te verbinden. Via zo’n koppeling kan het water beide kanten op stromen richting klanten zodat beide waterbedrijven elkaar kunnen ondersteunen bij de drinkwaterlevering.

Ook in Eexterveen willen ze nu de leidingnetten met elkaar gaan verbinden. Er wordt gewerkt aan een plan voor de bouw van een distributiepompstation (DPS). Een DPS is een centraal punt voor de opslag en distributie van drinkwater. Eexterveen, zo blijkt uit onderzoek, is de beste plek voor de bouw van een DPS. Hier komen de waterleidingen van beide bedrijven dicht bij elkaar samen, waardoor een effici├źnte en effectieve distributie van drinkwater mogelijk wordt. De nieuwe DPS en koppelleiding zorgt er straks voor dat de juiste hoeveelheid water op het juiste moment en met de juiste druk wordt geleverd aan klanten.