Naar inhoud

Watertoren Coevorden krijgt alsnog een nieuwe eigenaar

Terug naar overzicht

18 juni 2024

Watertoren Coevorden

WMD Drinkwater heeft een nieuwe eigenaar gevonden voor de watertoren in Coevorden. Het is bouwbedrijf Buursema uit Erm. Buursema wil van de watertoren een appartement maken. Daarmee is het WMD alsnog gelukt om een nieuwe eigenaar te vinden en de watertoren een nieuwe functie te geven.
De watertoren is een icoon voor veel inwoners van Coevorden. Maar zeker ook industrieel erfgoed. De watertoren doet echter al sinds de jaren tachtig geen dienst meer. WMD doet het onderhoud. Dat de toren geen functie meer heeft is jammer.

Even wat info over de watertoren van Coevorden

De Watertoren Coevorden dateert uit 1914. Hij is 32,5 meter hoog en heeft een waterreservoir met een inhoud van 150.000 liter water. De toren staat op een bijzondere plek in Coevorden. Hij is gebouwd op de voormalige vestingwallen binnen het beschermde stadsgezicht van Coevorden. De watertoren van Coevorden is gelegen in het hart van een rotonde die toegang geeft tot het ‘Van Heutszpark’. Het park ligt buiten de stadsgracht aan de noordzijde van de stad. Het park en het noordelijke deel van het centrum vallen onder het beschermd stadsgezicht van Coevorden. De watertoren van Coevorden is een waardevolle herinnering aan een bepaalde periode uit onze drinkwatergeschiedenis. Met zijn ruim 32,5 meter hoogte zorgde de toren er voor dat het leidingwater overal kon komen.