Eerste ei bij de torenvalken

Wat een feest! Vannacht hebben de torenvalken hun eerste ei gelegd.

Aan de buis gekluisterd

In de chat van Beleef de Lente lazen we dat de kijkers aan de buis gekluisterd zaten. Enkelen zaten tijdens een familiebezoekje stiekem naar het schermpje te turen. Anderen probeerden een film of serie te kijken, maar konden die toch niet volgen. Sommigen misten een doelpunt tijdens de voetbalwedstrijd op tv. Allemaal keken we naar het schermpje: waar blijft dat ei?

Eerste ei gelegd

’s Nachts was het dan eindelijk zover. Plop! Terwijl de meesten van ons op een oor lagen, legde het vrouwtje tussen 2.00 en 2.30 uur het eerste ei. Hoeveel eieren er nog komen, kunnen we nog niet zeggen. Gemiddeld bestaat een broedsel uit 4 tot en met 6 eieren die 48 uur na elkaar worden gelegd. Bij het een na laatste of laatste ei begint het vrouwtje te broeden. We gaan het beleven; het aftellen kan beginnen!

Het leven lijkt zo simpel. Meneer torenvalk bevrucht mevrouw torenvalk en even later liggen er eitjes. Maar hoe verloopt zo’n proces? Hoe komt dat kuiken in die schaal? Weet jij het? Beleef de Lente haalt de bloemetjes en de bijtjes er nog eens bij en legt uit wat voor reis het ei aflegt voordat het in de nestkast ligt.

Watertorenvalken

Op een hoogte van 28 meter zit een nestkast in de watertoren van Hoogeveen. Daar hoog bovenin hebben de torenvalken prachtig uitzicht over de stad en het waterwingebied van WMD. Met het Bentickspark vlakbij hebben ze een perfect jachtterrein. Via de livestream op Beleef de Lente volg je de torenvalken op de voet.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.