Naar inhoud

Heb ik een onthardingsapparaat nodig?

Het drinkwater in Drenthe is zacht tot gemiddeld hard. U hoeft het water niet te ontharden voor u het drinkt of gebruikt.

Kalk
Helaas betekent dat niet dat er geen kalk wordt afgezet bij verhitting van het water. Dat hangt af van allerlei andere zaken, zoals de temperatuur van het warmwatertoestel. Wij raden aan om uw boiler in te stellen op 60°C. Lees meer.

Voor- en nadelen
Sommige klanten willen nog zachter water. Er zijn apparaten te koop waarmee u thuis zelf kunt ontharden. Het plaatsen van een ontharder is uw keuze. Het is een afweging tussen de voor- en nadelen en de kosten.

Verschillende soorten onthardingsapparaten

  • De ionenwisselaar haalt de mineralen die kalkaanslag veroorzaken (calcium en magnesium) uit het water. In plaats daarvan komt natrium in het water. Deze ontharder wordt in de bestaande waterleiding ingebouwd.
  • Bij omgekeerde osmose wordt water door een membraan geperst, waarbij vrijwel alle zouten worden verwijderd. De gewenste hardheid wordt ingesteld door menging met niet onthard water.
  • De apparaten die werken op basis van (elektro)magneten zijn het meest populair. De magneet wordt op de waterleiding geklemd, waardoor volgens de fabrikanten de mineralen die kalkaanslag veroorzaken zich niet meer afzetten. De werking van deze systemen is moeilijk voorspelbaar.

Onderhoud en beveiliging noodzakelijk

  • Het is belangrijk dat u de onthardingsinstallatie goed onderhoudt om de drinkwaterkwaliteit te borgen. De mate van onderhoud is afhankelijk van het type apparaat.
  • Een goede terugstroombeveiliging is verplicht. Voor ontharders met een verwisselbare filter is een controleerbare keerklep van het type EA vereist. Voor de ionenwisselaar met regeneratie is een terugstroombeveiliging van het type CA vereist. Dit zorgt ervoor dat het water uit de ontharder niet kan terugstromen in het drinkwaternet.
  • De afvoerleiding van het spoelwater van het onthardingsapparaat moet zichtbaar geen directe verbinding met de riolering hebben. Zodat het rioolwater niet kan terugstromen in de afvoerleiding van het spoelwater.
  • Het ontharden van water is een vorm van waterbehandeling. Daarom is een meetprogramma verplicht als zelf onthard water aan derden wordt aangeboden via een collectieve drinkwaterinstallatie.