Landbouwschade door grondwaterwinning
HomepageWMD gebruikt grondwater om drinkwater van te maken. Dit kan leiden tot een lagere grondwaterstand. Als de lagere grondwaterstand zorgt voor lagere gewasopbrengsten voor agrariërs, dan heet dat ‘droogteschade’.
Vastgestelde regeling droogteschade
WMD heeft voor 8 van haar waterwingebieden een bestaande droogteschaderegeling. Ben je agrariër in één van de 8 waterwingebieden van WMD met een vastgestelde regeling? Op de overzichtskaart kun je zien om welke gebieden het gaat. En denk je recht te hebben op compensatie vanwege droogteschade? Neem contact op via droogteschade@wmd.nl.
Droogteschade onderzoek via de provincie
Ben je agrariër en denk je droogteschade te hebben als gevolg van een waterwinning, maar bestaat voor dit gebied nog geen regeling? Dan kan je een aanvraag voor onderzoek indienen bij de provincie Drenthe. De onafhankelijke Advies Commissie Schade Grondwater (ACSG) onderzoekt de schade en brengt een advies uit over de (eventuele) hoogte van de vergoeding.
Wat is droogteschade?
In een groot deel van Nederland wordt grondwater gewonnen, onder andere door industriële bedrijven en drinkwaterbedrijven. Deze laatste gebruiken grondwater uit de diepe ondergrond voor de productie van drinkwater. In veel gebieden zijn agrariërs afhankelijk van datzelfde grondwater voor de productie van gewassen.
Hoge zandgronden
Vooral op de hoge zandgronden kan een onttrekking van grondwater effect hebben op de grondwaterstanden. Afhankelijk van de bodemopbouw kan er dan een wat lagere grondwaterstand ontstaan, met mogelijk een lagere gewasopbrengst tot gevolg.
Effecten voorkomen
Wanneer drinkwaterbedrijven grondwater onttrekken, proberen zij eerst of ze effecten daarvan kunnen voorkomen. Voor nieuwe winningen zoeken ze bijvoorbeeld naar de meest geschikte locatie. Daarbij weegt mee hoeveel impact de winning op de omgeving heeft. Als er toch effecten ontstaan of lijken te ontstaan, dan kijkt het drinkwaterbedrijf samen met andere partijen, zoals het waterschap, of het mogelijk is compenserende maatregelen te treffen. Denk bijvoorbeeld aan extra wateraanvoer vanuit oppervlaktewater.
Compensatie
Wanneer er geen andere maatregelen meer mogelijk zijn en een grondwateronttrekking zorgt voor een verminderde opbrengst van de gewassen, ontstaat er ‘droogteschade’. De Nederlandse wet bepaalt dat drinkwaterbedrijven landbouwbedrijven hiervoor moeten compenseren. Deze financiële tegemoetkoming is bedoeld om misgelopen inkomsten door de verlaagde opbrengst van gewassen te vergoeden.
Meer informatie
Ga voor meer informatie over de procedure naar de website van de ACSG, de uitvoeringsorganisatie van de 12 provincies. De droogteschade wordt objectief, door een onafhankelijke partij (de ACSG) vastgesteld en is niet het resultaat van onderhandeling tussen de betrokken partijen.