0592 854 550

Waterhardheid

Wij informeren u graag over uw drinkwater. Hier vindt u de hardheid van het water in uw postcodegebied. Handig voor het instellen van huishoudelijke apparatuur.

Uw waterhardheid controleren

Veelgestelde vragen over waterhardheid

Wat is de hardheid van het water in Drenthe?

De hardheid van het drinkwater in Drenthe is lager dan 10 graden Duits en is dus ‘zacht tot gemiddeld hard’. Nagenoeg het optimale water met een zeer beperkte kalkaanslag.

Zoek hier de hardheid van het water in uw woonplaats. Handig voor het instellen van huishoudelijke apparatuur.

Heb ik een onthardingsapparaat nodig?

Om een goede balans te vinden tussen comfort, milieu en behoud van uw apparatuur en leidingen, onthardt WMD uw drinkwater op milieuvriendelijke wijze tijdens het zuiveringsproces. De hardheid van het drinkwater in Drenthe is overal lager dan 10 graden Duits en is dus ‘zacht tot gemiddeld hard’. U hoeft het water niet te ontharden voor u het consumeert of gebruikt.

Helaas betekent dat niet dat er geen kalk wordt afgezet bij verhitting van het water. Dat hangt af van allerlei andere factoren, waaronder de temperatuur van het warmwatertoestel. Aanbevolen wordt om uw boiler in te stellen op 60°C.

Sommige klanten willen nog zachter water. Er zijn apparaten te koop waarmee u thuis zelf kunt ontharden. Het wel of niet installeren van een ontharder is uw keuze. Het is een afweging tussen de voor- en nadelen en de kosten.

Er zijn verschillende soorten onthardingsapparaten te koop

 • De ionenwisselaar haalt de mineralen die kalkaanslag veroorzaken (calcium en magnesium) uit het water. In plaats daarvan komt natrium in het water. Deze ontharder wordt in de bestaande waterleiding ingebouwd.
 •  Bij omgekeerde osmose wordt water door een membraan geperst, waarbij vrijwel alle zouten worden verwijderd. De gewenste hardheid wordt ingesteld door menging met niet onthard water.
 • De apparaten die werken op basis van (elektro)magneten zijn het meest populair. De magneet wordt op de waterleiding geklemd, waardoor volgens de fabrikanten de mineralen die kalkaanslag veroorzaken zich niet meer afzetten. De werking van deze systemen is moeilijk voorspelbaar.

Onderhoud en beveiliging noodzakelijk

 • Het is belangrijk dat u de onthardingsinstallatie goed onderhoudt om de drinkwaterkwaliteit te borgen. De mate van onderhoud is afhankelijk van het type apparaat.
 • Een goede terugstroombeveiliging is verplicht. Voor ontharders met een verwisselbare filter is een controleerbare keerklep van het type EA vereist. Voor de ionenwisselaar met regeneratie is een terugstroombeveiliging van het type CA vereist. Dit zorgt ervoor dat het water uit de ontharder niet kan terugstromen in het drinkwaternet.
 • Het ontharden van water is een vorm van waterbehandeling. Daarom is een meetprogramma verplicht als zelf onthard water aan derden wordt aangeboden via een collectieve drinkwaterinstallatie.

Tips tegen kalkaanslag

Ondanks het ontharden van uw drinkwater, heeft u thuis nog wel te maken met kalkaanslag. Hieronder enkele schoonmaaktips.

 • In de meeste wasmiddelen zit een middel tegen kalk. Op de verpakking staat de hoeveelheid aangegeven bij een bepaalde hardheid van het drinkwater. Als u dit advies opvolgt, hoeft u niet bang te zijn voor verkalkte verwarmingselementen van uw (af)wasmachine.
 • Droog natte oppervlakken als doucheschermen, sanitair en tegels direct na met een zeem.
 • Schoonmaakazijn is een probaat middel tegen kalkaanslag. U kunt het gebruiken voor het ontkalken van uw koffiezetapparaat, douchekoppen, kranen en andere apparaten. Zo vermindert u de kalkaanslag, blijft het apparaat beter werken en gaat het langer mee. Let op: het zuur kan bepaalde materialen aantasten. Dit voorkomt u door goed na te spoelen met water.
 • Het toevoegen van onthardingspoeder aan uw wasmiddel is meestal niet nodig. De hardheid van het water in Drenthe is overal lager dan 10 graden Duits.

Wanneer is water hard of zacht?

De hardheid van water (het calcium- en magnesiumgehalte) verschilt per gebied. Ons drinkwater wordt uit verschillende bronnen gewonnen. Als er in de bodem veel calcium en magnesium voorkomt, is het water van nature hard. We drukken de hardheid van water uit in Duitse graden (°DH).

 0 – 4 °DH zeer zacht water
 4 – 8 °DH  zacht water
 8 – 12 °DH  gemiddeld water
 12 – 18 °DH vrij hard water
 18 – 30 °DH  hard water

In Drenthe is het water overal minder dan 10 °DH. Om een goede balans te vinden tussen comfort, milieu en behoud van uw apparatuur en leidingen, ontharden (verzachten) wij uw drinkwater.

Het kan voorkomen dat u deeltjes aantreft in het zeefje van de kraan of op de bodem van een glas water. Deze deeltjes lijken sterk op zand maar zijn in de meeste gevallen kalkdeeltjes. Als dit regelmatig gebeurt en u twijfelt of het zand of kalk is, neem dan contact op onze Klantenservice tijdens kantooruren 0592 – 854 550 of stuur een e-mail.

 

Hoeveel wasmiddel heb ik nodig?

De hardheid van drinkwater wordt bepaald door de hoeveelheid kalk en magnesium in het water. In Drenthe is het water zacht tot gemiddeld hard. WMD adviseert: gebruik de minimale hoeveelheid wasmiddel die op de verpakking staat. Wist u dat moderne wasmachines veel minder water gebruiken? U hoeft dan ook véél minder wasmiddel te gebruiken.

 

De optimale hoeveelheid wasmiddel hangt af van

 • Hoe vuil de was is.
 • De hoeveelheid was in de machine.
 • Het waterverbruik van de machine.
 • De hardheid van het water.

De meeste mensen gebruiken te veel wasmiddel. Probeer eens of de was ook schoon wordt met minder wasmiddel. U kunt het milieu beschermen, geld besparen en de aanslag op de apparatuur en textiel vermijden met de juiste dosis wasmiddel.

Tips

 • Was niet met een halfvolle trommel.
 • Gebruik niet te veel wasmiddel.
 • Gebruik een kort wasprogramma of energiebesparingsknop.
 • Hang uw was aan de lijn te drogen.
 • Wasverzachter is niet nodig als u de droger gebruikt of de was buiten in de wind ophangt.