Waterhardheid

Wij informeren u graag over uw drinkwater. Hier vindt u de hardheid van het water in uw postcodegebied. Handig voor het instellen van huishoudelijke apparatuur.

Uw waterhardheid controleren

Veelgestelde vragen over waterhardheid

Wanneer is water hard of zacht?

WMD gebruikt 100% grondwater om drinkwater te maken. Grondwater bevat allerlei natuurlijke stoffen uit de bodem zoals calcium (kalk) en magnesium. Die stoffen bepalen samen de hardheid. Hoe meer, hoe harder het water. Het grondwater bevat op de ene plek meer kalk dan op de andere.

Ontharden
Als het water te hard is maken we het zachter tijdens de zuivering. Hard water komt niet voor in Drenthe. WMD onthardt tot ongeveer 8 °dH. Dat is water met weinig kalkaanslag. De kalk die WMD uit het drinkwater haalt, wordt hergebruikt als grondstof voor de industrie.

Milieu
WMD heeft installaties gebouwd om het water te ontharden. Het zorgt voor minder kalkaanslag op doucheruiten en tegels, maar ook in waterkokers en wasmachines. En dat we in wasmachines veel minder wasmiddel hoeven te gebruiken. Meer comfort, beter voor het milieu en vriendelijk voor uw apparaten.

Wet
Volledig ontkalken mag volgens de wet niet. Het Drinkwaterbesluit schrijft voor dat de totale hardheid van drinkwater moet liggen tussen 1 en 2,5 mmol/l (tussen 5,6 en 14 °dH).

Minder kalkaanslag?
WMD blijft steeds kijken of we de hardheid verder kunnen verlagen. De kosten om ook het laatste beetje kalk (tot aan de wettelijke grens) uit het water te halen zijn echter fors. WMD onderzoekt daarom vooral of we er voor kunnen zorgen dat de kalk minder neerslaat. Niet de kalk is immers het probleem, maar de aanslag.

Wilt u weten hoe hard uw water is?
Dat kunt u hier opzoeken.

Duitse Hardheid
De maat voor de hardheid van water is °dH. DH betekent Duitse Hardheid.

 

Het kan voorkomen dat u deeltjes aantreft in het zeefje van de kraan of op de bodem van een glas water. Deze deeltjes lijken sterk op zand maar zijn in de meeste gevallen kalkdeeltjes. Als dit regelmatig gebeurt en u twijfelt of het zand of kalk is, neem dan contact op onze Klantenservice tijdens kantooruren 0592 – 854 550 of stuur een e-mail.

 

Kan WMD het drinkwater nog zachter maken?

In Nederland mag het drinkwater niet te hard, maar ook niet te zacht zijn. Volledig ontkalken mag volgens de wet niet.  Het Drinkwaterbesluit schrijft voor dat de totale hardheid van drinkwater moet liggen tussen 1 en 2,5 mmol/l (tussen 5,6 en 14 °dH). Lees verder

 

Hoeveel wasmiddel heb ik nodig?

In Drenthe is het water zacht tot gemiddeld hard. Gebruik de laagste hoeveelheid wasmiddel die op de verpakking staat. Wist u dat moderne wasmachines veel minder water gebruiken? U hoeft dan ook véél minder wasmiddel te gebruiken. De meeste mensen gebruiken te veel wasmiddel.

Probeer eens of de was ook schoon wordt met minder wasmiddel. Dat is beter voor het milieu en uw portemonnee.

De hoeveelheid wasmiddel hangt af van

 • Hoe vuil de was is.
 • De hoeveelheid was in de machine.
 • Het waterverbruik van de machine.
 • De hardheid van het water.

Tips

 • Was niet met een halfvolle trommel.
 • Gebruik niet te veel wasmiddel.
 • Gebruik een kort wasprogramma of energiebesparingsknop.
 • Hang uw was aan de lijn te drogen.
 • Wasverzachter is niet nodig als u de droger gebruikt of de was buiten in de wind ophangt.

Heb ik een onthardingsapparaat nodig?

Het drinkwater in Drenthe is zacht tot gemiddeld hard. U hoeft het water niet te ontharden voor u het drinkt of gebruikt.

Kalk
Helaas betekent dat niet dat er geen kalk wordt afgezet bij verhitting van het water. Dat hangt af van allerlei andere zaken, zoals de temperatuur van het warmwatertoestel.  Wij raden aan om uw boiler in te stellen op 60°C. Lees meer

Voor- en nadelen
Sommige klanten willen nog zachter water. Er zijn apparaten te koop waarmee u thuis zelf kunt ontharden. Het plaatsen van een ontharder is uw keuze. Het is een afweging tussen de voor- en nadelen en de kosten.

Verschillende soorten onthardingsapparaten

 • De ionenwisselaar haalt de mineralen die kalkaanslag veroorzaken (calcium en magnesium) uit het water. In plaats daarvan komt natrium in het water. Deze ontharder wordt in de bestaande waterleiding ingebouwd.
 •  Bij omgekeerde osmose wordt water door een membraan geperst, waarbij vrijwel alle zouten worden verwijderd. De gewenste hardheid wordt ingesteld door menging met niet onthard water.
 • De apparaten die werken op basis van (elektro)magneten zijn het meest populair. De magneet wordt op de waterleiding geklemd, waardoor volgens de fabrikanten de mineralen die kalkaanslag veroorzaken zich niet meer afzetten. De werking van deze systemen is moeilijk voorspelbaar.

Onderhoud en beveiliging noodzakelijk

 • Het is belangrijk dat u de onthardingsinstallatie goed onderhoudt om de drinkwaterkwaliteit te borgen. De mate van onderhoud is afhankelijk van het type apparaat.
 • Een goede terugstroombeveiliging is verplicht. Voor ontharders met een verwisselbare filter is een controleerbare keerklep van het type EA vereist. Voor de ionenwisselaar met regeneratie is een terugstroombeveiliging van het type CA vereist. Dit zorgt ervoor dat het water uit de ontharder niet kan terugstromen in het drinkwaternet.
 • De afvoerleiding van het spoelwater van het onthardingsapparaat moet zichtbaar geen directe verbinding met de riolering hebben. Zodat het rioolwater niet kan terugstromen in de afvoerleiding van het spoelwater.
 • Het ontharden van water is een vorm van waterbehandeling. Daarom is een meetprogramma verplicht als zelf onthard water aan derden wordt aangeboden via een collectieve drinkwaterinstallatie.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.