Kraan doorspoelen

In elk huis in Drenthe stroomt betrouwbaar drinkwater uit de kraan. Toch is het verstandig om nieuwe kranen en waterleidingen de eerste 3 maanden door te spoelen voor u water drinkt.

Nieuwe kraan

Heeft u een nieuwe kraan gemonteerd? Zet de eerste 3 maanden de kraan 10 seconden open voor u water drinkt.

Nieuwe kranen geven in de eerste periode van gebruik soms lood, maar ook andere ongewenste stoffen aan het water af. Dat gebeurt vooral als het water in de kraan stilstaat. Na 3 maanden kunt u de kraan weer gewoon gebruiken, zonder extra doorspoelen.

Heeft u een mengkraan? Kies dan voor de middelste stand bij het doorspoelen.

Nieuwbouwwoning

Nieuwe waterleidingen in huis kunnen tijdelijk lood of andere ongewenste stoffen afgeven aan het water. Gebruikt u 8 uur lang thuis geen water? Drink dan niet meteen uit de kraan.

Zet de kraan 2 minuten open, neem een douche of spoel de wc door. Na 3 maanden kunt u water gebruiken zonder doorspoelen.

Het water kunt u wel gewoon gebruiken voor schoonmaken, douche of toilet.

Na een vakantie

Bent u langer dan een week niet thuis geweest? Dan heeft het water in de leidingen een tijdje stilgestaan. Het water is niet meer vers. Ook is er kans op ongewenste bacteriën, zoals de legionellabacterie.

Zet daarom bij thuiskomst de kranen 1 minuut open, trek het toilet door en laat de douchekop rustig stromen in een emmer. Voorkom dat het water vernevelt.

U kunt ziek worden als u druppels waternevel met legionellabacteriën inademt.

Tip: Vang het water op

Het water kunt u natuurlijk nog wel gebruiken voor verschillende klusjes. Vang het water op en maak de planten binnen én buiten  blij. Wel zo duurzaam.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.