0592 854 550

Kraan doorspoelen

In elk huis in Drenthe stroomt betrouwbaar drinkwater uit de kraan. Toch is het verstandig om nieuwe kranen en waterleidingen de eerste 3 maanden door te spoelen voor u water drinkt.

Nieuwe kraan

Heeft u een nieuwe kraan gemonteerd? Zet de eerste 3 maanden de kraan 10 seconden open voor u water tapt om te drinken of voedsel te bereiden.

Nieuwe kranen geven in de eerste periode van gebruik soms lood, maar ook nikkel of koper aan het water af. Dat gebeurt vooral als het water in de kraan stilstaat. Na 3 maanden kunt u de kraan weer gewoon gebruiken, zonder extra doorspoelen.

Heeft u een mengkraan? Kies dan voor de middelste stand bij het doorspoelen.

Nieuwbouwwoning

Nieuwe waterleidingen in huis kunnen tijdelijk lood of andere metalen afgeven aan het water. Gebruikt u 8 uur lang thuis geen water? Bijvoorbeeld ‘s nachts of als u werkt? Drink dan niet meteen uit de kraan.

Zet de kraan 2 minuten open, neem een douche of spoel de wc door. Na 3 maanden kunt u water gebruiken zonder doorspoelen.

Het water gebruiken voor schoonmaken, douche of toilet kan geen kwaad.

 

Na een vakantie

Bent u langer dan een week niet thuis geweest? Dan heeft het water in de leidingen een tijdje stilgestaan. Vooral bij warm weer kan dit gevolgen hebben voor de kwaliteit van het drinkwater.

Zet daarom bij thuiskomst uw kraan even open, trek uw toilet door en laat de douche even lopen voor gebruik. Laat het water een minuut lang rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt.

Bekijk video

Tip: Vang het water op

Het water kunt u natuurlijk nog wel gebruiken voor verschillende klusjes. Vang het water op en maak de planten binnen én buiten  blij. Wel zo duurzaam.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.