Kookadvies

Een kookadvies is ons advies om het kraanwater dat u voor consumptie gebruikt 3 minuten te koken. U krijgt dan een rode kaart in de brievenbus.

Wij staan voor het leveren van betrouwbaar drinkwater. Helaas is het soms nodig een kookadvies te geven. Het kraanwater heeft dan niet de kwaliteit zoals we willen. Dit advies geldt totdat u een groene kaart in uw brievenbus krijgt.

Rode kaart ontvangen?

Als u een rode kaart heeft gekregen, hoeft u alleen het water dat u voor consumptie gebruikt minimaal 3 minuten te koken.

Koken is niet nodig voor douchen, toilet, afwassen of schoonmaken.

Pas als we er zeker van zijn dat het water weer aan alle kwaliteitseisen voldoet, krijgt u een groene kaart in de bus.

 

Waarom een kookadvies?

Helaas is het soms nodig een kookadvies te geven als het kraanwater niet de kwaliteit heeft zoals we willen. Bijvoorbeeld wanneer er door lekkage of geplande werkzaamheden een leiding open is geweest, zonder dat er een krachtige straal water uitkwam. Omdat er dan een kleine kans bestaat dat er vuil in de leiding is gekomen, nemen we drinkwatermonsters ter controle. We geven dan in bepaalde gevallen uit voorzorg een kookadvies, totdat we hebben vastgesteld dat het water aan de eisen voldoet.

Veelgestelde vragen over een kookadvies

Krijg ik altijd een kaart in de brievenbus?

Meestal betreft een kookadvies een klein gebied: een paar woningen of enkele straten. In die gevallen verspreiden we huis-aan-huis kookadvieskaarten. Alleen als het gebied erg omvangrijk is, informeren we u via andere snellere communicatiekanalen.

Geldt het kookadvies alleen voor het drinken van kraanwater?

Het geldt voor alle consumptiedoeleinden, dus voor het drinken van kraanwater en het bereiden van eten. Let op dat u het water ook eerst kookt en weer laat afkoelen, voor bijvoorbeeld het maken van aanmaaklimonade, babyvoeding en ijsklontjes.

Ik heb al water gedronken zonder het eerst te koken. Wat nu?

Het kookadvies is uit voorzorg gegeven. U hoeft zich geen zorgen te maken. De kans is groot dat het water gewoon aan alle eisen voldoet. Het kan goed zijn dat u er niets van merkt. Mocht er wel iets aan de hand zijn met uw drinkwater, dan zou u eventueel lichte maag- en darmklachten kunnen hebben. Wij adviseren u bij twijfel contact op te nemen met de huisarts.

Hoe kan ik mijn water het beste koken?

U kunt het beste een fluitketel of pan op het fornuis gebruiken. De meeste elektrische waterkokers slaan af zodra het water kookt, waardoor het niet drie minuten lang doorkookt. U kunt met deze waterkokers het water dus niet circa drie minuten lang laten doorkoken. Het kokende water uit de kokendwaterkraan kunt u wel direct gebruiken, dat is al langere tijd op hoge temperatuur. Let u ook op het gebruik van koffiezetapparaten. Deze verwarmen het water vaak niet circa drie minuten of langer op honderd graden Celsius. U kunt dus het beste water gebruiken dat al is gekookt.

Kan ik mijn koffiezetapparaat gewoon gebruiken?

De meeste koffiezetapparaten verwarmen het water niet gedurende drie minuten op honderd graden Celsius. U kunt daarom het beste het reservoir van het koffiezetapparaat vullen met water dat al drie minuten heeft gekookt en weer is afgekoeld.

Bij veel bedrijven zijn de koffiezetapparaten direct op de waterleiding aangesloten. Deze apparaten verwarmen meestal ook het water niet drie minuten op honderd graden Celsius. Daarom adviseren wij deze apparaten niet te gebruiken zolang een kookadvies geldt.

Kan ik gewoon afwassen of mijn vaatwasser gebruiken?

Ja, u kunt gewoon afwassen en uw vaatwasser gebruiken. Als u voldoende afwasmiddel gebruikt en zorgt dat uw servies goed droog is na het afwassen, dan is er niets aan de hand.

Kan ik gewoon mijn tanden poetsen?

U kunt gewoon uw tanden poetsen. We adviseren wel om het water waarmee u uw tanden poetst niet door te slikken.

Kan ik gewoon douchen of in bad gaan?

U kunt gewoon douchen en in bad gaan. Het koken is immers alleen voor het water dat u drinkt. Zorg dus wel dat u tijdens het douchen of badderen geen water binnenkrijgt en doorslikt.

Hoe lang duurt het kookadvies?

Het kookadvies blijft altijd meerdere dagen van kracht. Er is tijd nodig om de watermonsters die wij nemen te analyseren in een laboratorium.

U krijgt een groene kaart in de brievenbus als het drinkwater weer voldoet aan alle kwaliteitseisen.

Moet ik het water voor mijn huisdier ook koken?

Het kookadvies geldt uit voorzorg ook voor huisdieren. Wel verschilt het per huisdier. Voor kleinere dieren zoals sommige honden, katten, konijnen, hamsters, muizen en cavia’s kunt u het water voor alle zekerheid drie minuten koken en laten afkoelen. Grotere honden kunnen het water uit de kraan meestal zonder te koken drinken. Zij drinken immers buiten ook wel eens uit de sloot of vijver. Dat geldt ook voor paarden en andere grote dieren.

Krijg ik een vergoeding voor gemaakte kosten?

Dit is niet aan de orde. Iedereen heeft namelijk – door het drie minuten koken – beschikking over veilig drinkwater. Het kopen van flessen is daarom een eigen keuze. We begrijpen dat het koken tijd kost. We doen er alles aan om de situatie zo snel mogelijk op te lossen. Zie voor verdere informatie de algemene voorwaarden.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.