Naar inhoud

Informatie over waterontharders

Drinkwater

WMD levert drinkwater in Drenthe met een gemiddelde hardheid. De hardheid kun je op deze pagina direct bekijken. Dit water voldoet aan de eisen die de wet stelt. Er zit nog steeds kalk in het kraanwater. Kalk is niet schadelijk voor je gezondheid, maar het kan in sommige gevallen zorgen voor kalkaanslag.

Sommige klanten kiezen ervoor om thuis een waterontharder te laten installeren. We wijzen je graag op het belang van een veilige en juiste installatie door een erkend installateur en het regelmatig onderhoud van je waterontharder. Het volgens voorschriften vervangen van een filter of het laten controleren van je apparaat is erg belangrijk om de waterkwaliteit van het water uit de kraan goed te houden.

Jouw drinkwaterinstallatie

Tot en met de watermeteropstelling draagt WMD verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het drinkwater, vanaf de watermeteropstelling draagt u deze zélf. We hebben samen de verantwoordelijkheid om de kwaliteit van het drinkwater te behouden, dit om gezondheidsrisico’s te vermijden.

Het is daarom nodig en wettelijk verplicht om periodiek drinkwaterinstallaties te controleren. De kwaliteit van het drinkwater kan beïnvloed worden door: leidingmateriaal, aangesloten toestellen, onvoldoende verversing en ongewenste opwarming (bijvoorbeeld in de meterkast). Let hierbij op:

  • controleer de bedienbaarheid van de hoofdkraan geruime tijd voor plaatsing van de waterontharder
  • geplaatste appendages (ontharder/keerklep) kunnen het gevoel geven dat het water met minder druk uit de kraan komt

Wil je een waterontharder (laten) installeren? Sluit deze aan volgens de geldende voorschriften:

WMD watermeter

1.

Bij de installatie van een waterontharder mag niet aan de WMD-opstelling worden gesleuteld.

WMD watermeter

2.

Je waterontharder moet op een passende plek geplaatst worden. Een WMD-monteur moet altijd bij de WMD-opstelling kunnen komen in geval van een storing of bij het verwisselen van de watermeter.

WMD watermeter

3.

Tussen de watermeter en jouw waterontharder moet altijd een terugstroombeveiliging geplaatst zijn van het type CA of EA, afhankelijk van het type waterontharder. Deze mag niet worden verwijderd.

Waterontharder

4.

De afvoerleiding van de installatie moet met zichtbare tussenruimte op de riolering worden aangesloten (zie afbeelding). Dit om terugstromen van vervuild water in de leiding van WMD te voorkomen.