Naar inhoud

Drinkwater maken

Drinkwater

WMD gebruikt 100% grondwater om drinkwater te maken. In een aantal stappen zuiveren we dit tot betrouwbaar drinkwater. Wij voegen niets toe aan het water, alleen een beetje lucht. Via een leidingnet van ruim 10.000 kilometer brengen we het bij iedereen thuis. Dag en nacht, het hele jaar door.

Water winnen

Drents drinkwater komt uit een waterwingebied in uw omgeving. Het grondwater pompen wij hier uit de diepe grondlagen omhoog. Het bevat allerlei natuurlijke stoffen uit de bodem zoals ijzer, mangaan, gassen en calcium. De bodem is overal verschillend en daardoor verschilt ook de samenstelling van het grondwater per locatie.

Naar onze waterwingebieden

Wat is grondwater?

Zuiveringsproces

In onze productiestations voor drinkwater beluchten en filteren we het grondwater. Zo verwijderen we ijzer en mangaan. Dit zijn natuurlijke stoffen in het grondwater. Het grondwater bevat op de ene plek meer kalk dan op de andere. Als het water te hard is, maken we het zachter. Het water slaan we op in grote reservoirs.

Watertorens

Hoe maak je drinkwater?

Per buis naar ieder huis

Via meer dan 10.000 kilometer ondergronds leidingnet leveren het drinkwater af bij u thuis. Dag en nacht. Het hele jaar door. Om het water door die buizen te stuwen worden pompen gebruikt. Pompen zorgen voor voldoende druk, zodat het water altijd met een krachtige straal uit de kraan komt.

Per buis naar ieder huis

Zo maken we drinkwater

  • Het grondwater pompen we uit de diepe grondlagen omhoog in onze waterwingebieden.
  • Door het water te versproeien komen de stoffen in contact met lucht. Opgeloste stoffen, zoals ijzer en mangaan, reageren met zuurstof en vormen vlokjes. Door het toevoegen van lucht worden ook gassen, zoals¬†zwavelwaterstof, uit het water verdreven.
  • Als het water te hard is, maken we het zachter. We halen calcium en magnesium uit het water in speciale onthardingsreactoren of met membraaninstallaties.
  • Daarna gaat het water door zandfilters. De vlokjes blijven achter in de filters. Na 2keer filteren is het water helder, schoon en goed van smaak.
  • Het drinkwater slaan we op in reservoirs met miljoenen liters water.