Water vasthouden | Watertransitie
Onze standpuntenJaarlijks valt er gemiddeld 90 cm. regenwater over de hele provincie. De meeste regen verdampt. Circa 30 cm. blijft over, we noemen dat ook wel het regenwateroverschot.
Regenwateroverschot
Dat is ruim voldoende voor de gebruikers van water, zoals natuur, landbouw, industrie en het maken van drinkwater. Maar een groot deel van het neerslagoverschot wordt nu afgevoerd richting het IJsselmeer en de Waddenzee.
Niet afvoeren maar vasthouden
De perioden van droogte in de zomer nemen toe met gevolgen voor landbouw, natuur en de drinkwatervoorziening. Het leveren van drinkwater staat in deze droge periodes juist onder druk. Met die wisselende vraag kan beter worden omgegaan als het regenwateroverschot niet wordt afgevoerd, maar in Drenthe wordt vastgehouden. De kunst is om de snelle afvoer van regenwater via beeken, rivieren en kanalen te verminderen. En hetzelfde regenwater langer vast te houden in de bodem, de grond, waarin het water veel langzamer stroomt. Een bodem die in de zomer vochtiger blijft, kan tijdens de nattere seizoenen ook gemakkelijker regenwater opnemen. Het landschap fungeert dan als een soort spons.
Samenspel met partners in de keten
Samen met de provincie, gemeenten, waterschappen, landbouw en natuur- en milieuorganisaties kijkt WMD naar mogelijkheden hoe we het overschot aan regenwater optimaal kunnen benutten. Gebruik Drenthe als spons en geef water de ruimte en tijd om in de bodem te trekken. Door samen optrekken van drinkwaterbedrijven, natuur- en landbouworganisaties ontstaan door de grootschalige verandering van het landelijk gebied kansen om de (grond)waterkwaliteit te verbeteren, de beschikbaarheid van voldoende zoetwater in de toekomst te borgen én het perspectief van landbouw en natuur te verbeteren.