Water in noodsituaties
DrinkwaterDrinkwater is een primaire levensbehoefte en van groot belang voor de volksgezondheid. Maar een ernstige leidingbreuk, een uitgevallen productiestation of een verontreiniging kan er voor zorgen dat er tijdelijk geen water uit de kraan stroomt. Bij zulke calamiteiten kunnen we overschakelen op een nooddrinkwatervoorziening. Daarvoor hebben we goede afspraken met gemeenten en veiligheidsregio’s.
Vijfliterfles drinkwater
In noodsituaties hebben veel mensen tegelijk behoefte aan water. Een grote voorraad gevulde vijfliterflessen ligt permanent in donkere, koele opslagplaatsen. Binnen korte tijd kunnen deze ter plaatse zijn.
Na gebruik zijn deze flessen met een draagbeugel opnieuw te vullen met water uit het nooddrinkwatersysteem.
Nooddrinkwater in de praktijk
Ondertussen wordt het drinkwatersysteem voorbereid. Grote waterzakken worden op geschikte, daarvoor aangewezen plaatsen neergelegd. Tankwagens vullen de zakken met drinkwater.
Tijdens een calamiteit kunnen mensen hier dagelijks een rantsoen drinkwater afhalen. Elke inwoner van Nederland heeft recht op minimaal 3 liter schoon water per dag.
Regelmatig oefenen
Hoewel de kans klein is dat de drinkwatervoorziening langer dan 24 uur uitvalt, bereiden wij ons hier goed op voor.
De inzet van nooddrinkwater is een grote logistieke operatie, waarvoor de betrokken partijen regelmatig oefenen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het aanwijzen van distributiepunten.