Onderzoek naar de toepassing van oppervlaktewater in Assen-Oost
HomepageMeer drinkwater
In de toekomst moet WMD rekening houden met een toenemende drinkwatervraag. Maar, meer grondwater oppompen kan niet zomaar. We bekijken vooraf zorgvuldig de mogelijkheden en risico’s . In Assen-Oost verkennen we op dit moment de mogelijkheden om oppervlaktewater in de grond te brengen. Zo vergroten we de hoeveelheid grondwater waardoor we meer water kunnen winnen om drinkwater van te maken. Ook is er meer water voor de natuur beschikbaar.

Haalbaarheid toetsen
Die mogelijkheden zijn er en die gaan we de komende periode verder onderzoeken. Met de informatie die dit onderzoek oplevert kunnen we een inschatting maken over de haalbaarheid van de plannen die er liggen. Het onderzoek wordt begeleid door een projectgroep, met daarin vertegenwoordigers van de provincie Drenthe, Staatsbosbeheer, het waterschap Hunze en Aa’s en de gemeente Assen.

Zoeken naar nieuwe methodes
De vraag naar drinkwater neemt toe. Assen groeit. Het aantal drinkwateraansluitingen ook. En dus is er meer behoefte aan drinkwater. Het gebied rond de waterwinning bij Assen ligt tegen het kwetsbare Drentsche Aa-gebied aan. WMD is daar sinds eind 1900 actief. Aanvankelijk beschikte WMD over een waterwinvergunning voor het oppompen van 5 miljoen kuub grondwater per jaar. Maar in overleg met vergunningverlener provincie Drenthe is dat – om verdroging van de natuur in het Drentse Aa gebied te voorkomen – met de helft teruggebracht. Vanwege een uitgebleven krimp van de bevolking en de stijgende vraag naar drinkwater wil WMD de huidige 2,5 miljoen kuub per jaar verhogen naar 4 miljoen. ‘Hoe we dat kunnen doen zonder dat de omgeving en de natuur er last van heeft, wordt onderzocht.’ aldus Joop Mentink, adviseur geohydrologie bij WMD.

MER
De gevolgen van extra winning worden onderzocht door het opstellen van een milieueffectrapport. Voor de inhoud van dit rapport is advies gevraagd aan de commissie MER. Één van hun adviezen is om de effecten van meer drinkwaterwinning op het grond- en oppervlaktewatersysteem en op het naastgelegen beschermde natuurgebied daar te onderzoeken. In dat onderzoek wordt specifiek aandacht besteed aan de risico’s van het vasthouden van water en de infiltratie van water in de diepe ondergrond.

In harmonie
Het teveel aan regenwater en de eigen productieverliezen lijken een oplossing te bieden. Onderzocht wordt of dat zo is. Het is belangrijk dat WMD ook tijdens de droogste zomerweken over voldoende water beschikt. WMD maakt uit grondwater drinkwater. Onderzocht wordt hoe we het grondwater verstandig en slim kunnen aanvullen.