WMD maakt zich zorgen over opslag van radioactief afval in Drentse bodem
Terug naar overzicht
WMD vindt de plannen van de rijksoverheid om radioactief afval op te slaan in zoutkoepels in de Drentse bodem onaanvaardbaar. Op dit moment wordt radioactief afval uit bijvoorbeeld kerncentrales bovengronds opgeslagen in bunkers.
Maar het ministerie zoekt naar een definitieve oplossing, waarbij ook ondergrondse opslag wordt overwogen. WMD heeft een zienswijze ingediend op het Nationaal Programma Radioactief Afval.
Belang van schoon drinkwater
In het Nationaal Programma Radioactief Afval staat beschreven hoe Nederland omgaat met bijvoorbeeld radioactief afval. Het Rijk ziet ondergrondse zoutlagen en dichte kleilagen als mogelijkheid voor de definitieve opslag van radioactief afval.
De lagen zouden zo dicht zijn dat de kans op vervuiling van de ondergrond nihil is. WMD pleit in de brief voor het uitsluiten van alle risico’s voor het grondwater. Drenthe is afhankelijk van grondwater voor het maken van drinkwater.

Grondwater is kwetsbaar
Schoon, veilig en betaalbaar drinkwater is van groot belang, zowel voor ons als voor toekomstige generaties. Het principe “Geen onredelijke lasten op de schouders van toekomstige generaties” moet centraal staan. De kwaliteit van het grondwater wordt al beïnvloed door activiteiten uit het verleden. De Drentse bodem en grondwater zijn kwetsbaar weet WMD uit ervaring.
Er wordt fors geïnvesteerd in zuiveringsinstallaties om verontreinigingen uit het verleden te verwijderen, zodat veilig en gezond drinkwater kan worden geproduceerd. Mocht een grondwaterwinning voor de drinkwatervoorziening onbruikbaar worden door verontreiniging, dan kan niet zomaar worden overgestapt op een andere.
Oproep tot actie
In de zienswijze pleit WMD voor het uitsluiten van elk risico voor de drinkwaterwinning door radioactief afval. In de plannen wordt te weinig rekening gehouden met de risico’s voor het grondwater. WMD roept in de brief op om gebieden waar grondwater nu al extra wordt beschermd mee te nemen in de plannen.
Denk aan grondwaterbeschermingsgebieden, waterwingebieden, boringvrije zones en locaties waar in de toekomst grondwater wordt gewonnen voor het maken van drinkwater. Radioactief afval opslaan in de Drentse bodem levert wat WMD betreft teveel risico’s op.