Duurzaamheid
Over WMDWMD ziet zichzelf als een organisatie met een maatschappelijke rol: we zorgen met levering van schoon en veilig drinkwater voor een eerste levensbehoefte. Die maatschappelijke verantwoordelijkheid betekent ook dat we verantwoordelijkheid willen nemen voor onze impact en we zien dat deze impact, naast onze kernactiviteit, het grootst is op een drietal thema’s: klimaat, circulariteit en biodiversiteit.


Duurzaamheidsdoelstelling
WMD heeft het thema en daarmee het programma duurzaamheid voor zichzelf duidelijk afgebakend. De keuze om de duurzaamheidsdoelstelling van de Verenigde Naties aan te houden is bewust. Daarin is duurzaamheid het voorzien in de behoeften van de huidige generatie, zonder daarmee de mogelijkheden van toekomstige generaties om in hun behoeften te voorzien in gevaar te brengen.

Sustainable development Goals
Deze doelstelling valt uiteen in 17 Sustainable Development Goals (SDGs). WMD focussed tot en met 2027 op de 4 voor haar meest relevante doelstellingen, waarvan SDG6 (Schoon water en sanitair) is verweven in de primaire maatschappelijke taak van WMD en vanuit de ‘reguliere’ strategie wordt vormgegeven. De andere SDG’s liggen dicht bij de kerntaak van WMD SDG12 (Verantwoorde consumptie en productie), SDG13 (Klimaatactie) en SDG15 (Leven op het land), die vaker worden aangeduid als circulariteit, biodiversiteit en klimaatmitigatie.
Over SDG12 schrijft de VN
‘We produceren en consumeren zonder voldoende rekening te houden met de impact op de natuurlijke rijkdommen van de planeet. De huidige situatie is onhoudbaar en daarom moeten we “meer doen, met minder”. De wereldbevolking zou tegen 2050 9,6 miljard mensen tellen: als we de huidige levenswijze van de ontwikkelde landen behouden, zullen we grondstoffen voor drie planeten nodig hebben.’

SDG12: Verantwoorde consumptie en productie binnen WMD
Circulariteit
Voor WMD betekent dit dat stappen worden gezet op het gebied van circulariteit. Denk aan verbeteringen op het gebied van zowel de instroom van materialen als in het gebruik ervan. Leidt de manier waarop we materialen gebruiken tot een lange bruikbaarheidstermijn? En wanneer iets echt aan vervanging of onderhoud toe? Als laatste kan er ook gekeken worden naar de uitstroom van materialen; kunnen materialen hergebruikt worden of wordt het als afval bestempeld? En hoe wordt het afval verwerkt? Zijn voorbeelden van vragen die WMD zich continu stelt. Op die manier creëren we bewustzijn en voeren we verbeteringen door: samen met minder meer doen.
Over SDG13 schrijft de VN
‘Iedereen kan de impact van klimaatverandering ondervinden, of het nu gaat om veranderende weerpatronen, de stijgende zeespiegel of om frequentere extreme weerverschijnselen. De uitstoten van broeikasgassen door menselijke activiteiten versnellen de klimaatverandering en blijven ondertussen nog stijgen. De uitstoot is nu 50% hoger dan het niveau van 1990 en staat dus op recordhoogte. Zonder maatregelen zal de temperatuur van de aarde met 3 graden Celsius stijgen, en op sommige plaatsen zelfs nog meer. De armste en meer kwetsbare mensen zullen daar het eerste en grootste slachtoffer van zijn.’

SDG13: Klimaatmitigatie binnen WMD
WMD streeft naar het minimaliseren van haar uitstoot. De impact op uitstoot van broeikasgassen valt grofweg onder te verdelen in drie categorieën:
Uitstoot die rechtstreeks wordt veroorzaakt
Dit gebeurt onder andere door de verbranding van (bio)brandstoffen. Denk aan het aardgas dat op sommige locaties van WMD nog wordt gebruikt voor verwarming, de (bio)diesel waarop sommige bedrijfswagens rijden of de brandstof waarop onze noodaggregaten draaien. Ook veroorzaken we uitstoot van CO2 en methaan bij het waterwinproces. Broeikasgassen die eerst in de grond in het grondwater opgelost zaten komen bij beluchting vrij uit het water en gaan de atmosfeer in.
Uitstoot die gepaard gaat met de opwekking van ingekochte elektriciteit
WMD koopt vanaf 2025 alleen nog maar energie met het label ‘Nederlands wind’ in. Het opwekken van elektriciteit via Nederlands wind levert geen uitstoot op, dus deze categorie is voor WMD in 2025 in principe niet meer van toepassing. Dat we onze energie met het label ‘Nederlandse wind’ kopen is echter geen garantie dat we ook 100% van onze stroom groen aangeleverd krijgen, dus zuinig omgaan met ons elektriciteitsgebruik is nog steeds van belang.
Uitstoot die indirect ontstaat in de waardeketen
Hierbij kan je denken aan uitstoot die ontstaat bij de productie van materialen die wij inkopen, of uitstoten die juist ontstaan bij de verwerking van onze afvalproducten. Ook uitstoot veroorzaakt op de gronden die wij verpachten vallen hieronder.
WMD kan haar broeikasuitstoot terugdringen door kritische vragen te (blijven) stellen. Vragen zoals over de meest duurzame bedrijfsauto’s, maar ook over welke leveranciers hun producen met zo weinig mogelijk uitstoot produceren of wat we met onze eigen reststoffen doen.
Over SDG15 schrijft de VN
‘De manier waarop we met onze planeet omgaan heeft een grote invloed op de globale biodiversiteit. Van alle bekende diersoorten is al 8% uitgestorven en bijna 22% loopt het risico om in de nabije toekomst uit te sterven. Biodiversiteit omvat echter meer dan alleen dieren. Op dit moment vormt onze wereld een thuis voor meer dan 80.000 boomsoorten en ontelbare microsystemen. Al die soorten spelen een rol bij het behoud van de natuur en als zelfs maar één van hen verdwijnt kan dat rampzalige gevolgen hebben voor de rest van de planeet.’

SDG15: biodiversiteit binnen WMD
WMD bezit circa 850 hectare grond in Drenthe en heeft daarmee een grote invloed op de lokale biodiversiteit. Door verantwoordelijk om te springen met het grondbeleid en terreinbeheer van onze gronden, kan een positieve invloed worden uitgeoefend op biodiversiteit. Voorbeelden daarvan zijn:
Pachtbeleid
Welke gronden verpachten we aan wie en wat laten we op deze gronden toe?
Invasieve soorten
Hoe perken we invasieve soorten in zodat ze inheemse soorten niet in de weg zitten?
Biodiversiteitsplan
Wat voor vormen van terreinbeheer en landschapselementen kunnen worden toegepast om de biodiversiteit actief te bevorderen?
Door aandacht te besteden aan deze onderwerpen kan biodiversiteit in en rond WMD’s gronden verbeteren. Dit kan op haar beurt leiden tot een gezondere bodem en hiermee schoner grondwater.