Naar inhoud

WMD pleit voor betere bescherming grondwater

Terug naar overzicht

30 augustus 2024

WMD Drinkwater vraagt de Drentse politiek om meer oog te hebben voor de kwaliteit van onze drinkwaterbronnen in Drenthe. Uit onderzoek en metingen blijkt dat WMD steeds meer vervuilende stoffen vindt in bronnen. Vervuiling afkomstig van landbouw, industrie en huishoudens.

In een brief aan zowel Gedeputeerde Staten als Provinciale Staten vraagt WMD om werk te maken van de bescherming van het grondwater. De provincie heeft een zorgplicht voor drinkwater en grondwaterkwaliteit.

Vanuit WMD doen wij de oproep om de wettelijke zorgplicht voor drinkwater en grondwaterkwaliteit niet politiek te maken tegenover de afweging van lokale economische belangen.

Factsheet

In de brief beschrijft WMD een aantal maatregelen. Onder andere een verbod op niet-biologische bollenteelt in grondwaterbeschermingsgebieden. De provincie Gelderland doet op dit moment onderzoek naar een dergelijke maatregel.

Verder wordt gepleit voor een aanpak in de gebieden waarbij alle partijen met elkaar kijken naar maatregelen om vervuiling van grondwater tegen te gaan. Landelijk wordt gepleit voor een verbod op PFAS.

WMD laat in een feitenrelaas zien waar de schoen wringt. In dit relaas is onder andere te lezen dat de kaderrichtlijn water niet wordt gehaald als we niks doen. WMD geeft ook een aantal oplossingen aan.