Mest en bestrijdingsmiddelen
Onze standpuntenDrenthe heeft van oudsher een grote landbouwsector. Het gebruik van meststoffen en bestrijdingsmiddelen in de landbouw leidt tot verontreiniging van het grondwater. En dus de drinkwatervoorziening van Drenthe.
Mest en bestrijdingsmiddelen in grondwater
Deze stoffen hebben namelijk invloed op de kwaliteit en hardheid van het grondwater. Verontreinigingen die samenhangen met de landbouw vormen een grote bedreiging voor schoon drinkwater in Drenthe.
Hogere kosten door extra zuivering, energie en grondstoffen
WMD maakt op diverse productiestations voor drinkwater hogere kosten doordat extra zuiveringen zijn gebouwd en deze zuiveringen meer grondstoffen en energie vragen dan traditionele zandfilters. Aangezien drinkwaterbedrijven een kostendekkend tarief hebben, betalen klanten dus mee aan deze extra kosten. Dat zou niet nodig moeten zijn. Daarom wil WMD dat de invloed van mest- en bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk wordt tegengegaan.
Samenwerking
WMD wil de kwaliteit van Drents drinkwater steeds (blijven) waarborgen. Daarom werken we actief samen met boeren en het provinciebestuur over de afstemming van het gebruik van meststoffen en bestrijdingsmiddelen in de buurt van waterwingebieden. WMD pleit voor een nog betere bescherming van bronnen door beleid, wet- en regelgeving.
Bovenal wil WMD de mogelijkheden die het Nationaal Programma Landelijk Gebied biedt benutten. WMD beschouwt de aanpak van stikstof, de watertransitie en landbouwtransitie vooral als een kans. Er komt ook veel geld beschikbaar. Door deze veranderingen niet als bedreiging te zien, maar als een kans om met hulp van Rijk en Provincie de noodzakelijke omslag te maken, is een zachte landing mogelijk voor het omschakelen naar minder intensieve of kringlooplandbouw in combinatie met een verbetering van de natuur. Daardoor verbetert automatisch de grondwaterkwaliteit, waarbij WMD ook wil investeren in een klimaatrobuuste inpassing van de drinkwaterwinning.