Grondwater
Het is onze enige en de meest duurzame, veilige en stabiele bron voor drinkwater. Anders dan wanneer het drinkwater uit oppervlaktewater wordt gemaakt, wordt ons grondwater op een natuurlijke wijze gezuiverd en beschermd door de bodem.
Vervuiling van bronnen
Ondanks de bescherming door die natuur raakt ook het grondwater in Drenthe vervuild. In meerdere drinkwaterbronnen in Drenthe wordt (bodem)verontreiniging aangetroffen. De oorzaak ligt veelal in het verleden, maar ook in het heden. WMD treft stoffen aan vanuit de landbouw (mest en bestrijdingsmiddelen) en de industrie. Denk bijvoorbeeld aan PFAS. Normen waaraan het grondwater moet voldoen staan beschreven in de Kaderrichtlijn Water (KRW). Dit is een Europese richtlijn die beschrijft waaraan waterkwaliteit moet voldoen. WMD zuivert verontreiniging uit het drinkwater. Dat vraagt om extra installaties en zuiveringsstappen. Dit is niet duurzaam en brengt hoge kosten met zich mee.
Bescherming van bronnen
WMD zet vol in op bescherming van haar bronnen. Wat er niet in komt, hoeft er niet uitgehaald te worden. Het beschermen van grondwater is een bevoegdheid van de provincie. WMD vindt dat het belang van het beschermen van het ‘blauwe goud’ (grondwater en bronnen), prioriteit verdient in water- en omgevingsplannen. Waterbedrijf en provincie werken nauw samen aan een nog betere bescherming van het grondwater. Wel vraagt WMD aan provincie, waterschappen en gemeenten, wanneer de huidige maatregelen en stimulering niet voldoende blijkt te werken, om verdergaande maatregelen in beleid, wet- en regelgeving. De Provincie kan nadere uitwerking geven aan de instrumenten van de Omgevingswet om bedreigingen, industriële stoffen en risico’s vanuit de omgeving in grondwaterbeschermingsgebieden te weren, reguleren of verplaatsen, met als sluitstuk een passend handhavingsbeleid.