Kans op meer leidingbreuken
Terug naar overzichtDe grond waar onze leidingen in liggen, wordt droger. Dit leidt tot een grotere kans op leidingbreuken.
De grond krimpt
Afhankelijk van de bodemsoort klinkt de grond in; hij krimpt. Vooral veengrond is hier gevoelig voor. De grond beweegt en onze leidingen bewegen niet mee. In de meeste gevallen gaat het goed, maar soms komt er te veel druk op een leiding te staan en breekt hij. We repareren de leiding dan natuurlijk zo snel mogelijk. Ook als het straks gaat regenen, komt de grond weer in beweging en neemt de kans op leidingbreuken toe.
Langer last van bruin water
Na een leidingbreuk kun je last hebben van bruin water. Dit komt door wervelende ijzerdeeltjes. Door de warme, droge zomer duurt dit nu langer dan normaal. Het watergebruik ligt hoger dan in de rest van het jaar. Het is daarom druk in het leidingnet waardoor de ijzerdeeltjes langer bewegen. Bruin water is niet schadelijk voor de gezondheid, maar kan wel vlekken in je wasgoed veroorzaken. Controleer daarom de kleur van het water voordat je de wasmachine aanzet.
In de toekomst
Los van een paar buien is het de laatste maanden enorm droog. Door de klimaatverandering wordt dit een terugkerend probleem. In Drenthe dreigt voor nu geen drinkwatertekort, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat het grondwaterpeil zich herstelt en niet elk jaar verder zakt. In plaats van water zo snel mogelijk afvoeren, zoals nu gebeurt, moeten we het water in natte tijden beter vasthouden. Zo kan het grondwaterpeil zich herstellen en gaan we in de toekomst met een betere buffer de zomer in.