Nieuw productiestation Beilen

Aan de Altingerweg in Beilen komt een nieuw drinkwaterproductiestation. De nieuwbouw is nodig om een onthardingsinstallatie te bouwen én omdat het oude station (1946) niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd.

Over het project

De nieuwbouw zorgt ervoor dat Midden-Drenthe aanzienlijk zachter water krijgt. Dat is beter voor het milieu en voor de levensduur van huishoudelijke apparaten. WMD gaat dan ook water aan waterbedrijf Vitens leveren. Vitens legt hiervoor een nieuwe leiding aan van Beilen naar Appelscha.

Werkzaamheden en planning

Om ervoor te zorgen dat de aannemers voortvarend aan de slag kunnen, is WMD in oktober met de voorbereidende werkzaamheden gestart. Eén van de eerste activiteiten was de aanleg van de bouwweg. De bestaande Mullingsweg is verlengd en is 1 meter breder geworden. Verder is er gewerkt aan de infrastructuur van buizen in de grond. Er is een aansluiting gemaakt voor de nieuwe waterleiding richting Appelscha. Deze aansluiting is met een speciale boring onder het spoor doorgelegd.

Reinwaterkelder en nieuwe bronnen

Op dit moment wordt verder gebouwd aan een nieuwe zogenaamde reinwaterkelder. Dat is een reservoir voor drinkwater. Bovendien zijn er nieuwe bronnen aangeboord waar WMD grondwater omhoog pompt dat we straks in het nieuwe productiestation zuiveren en ontharden. Het terrein rondom de nieuwe fabriek wordt ingericht en weer open gesteld voor publiek. De planning is dat het eerste drinkwater uit de nieuwe fabriek in het voorjaar van 2023 uit de Friese en Drentse kranen komt.

Bouwcontract ondertekend

Uitkijkend op de bouwplaats ondertekenden Marco Prins en Evert Eikenaar van Combinatie Brands – Van Haast, Renee Rook van Rook Pijpleidingbouw en Alex van Dalen van Beenen vandaag het bouwcontract samen met directeur Leo Hendriks van waterbedrijf WMD. Ook directeur Jelle Hannema van waterbedrijf Vitens was bij de ondertekening aanwezig.

Goede buren

WMD levert al sinds 1998 vanuit Ruinerwold water aan Vitens. Het gaat om ongeveer 2 miljoen m3. Vitens mengt het water uit Ruinerwold met water dat ze zelf maken. Het water gaat vervolgens naar klanten in de Drentse gemeenten Meppel, Westerveld en enkele gemeenten in Overijssel. Met de levering van Beilen komt vanaf 2023 het totaal jaarlijks uit op zo’n 5 miljoen.

Heeft u een vraag over de nieuwbouw in Beilen? nieuwbouwbeilen@wmd.nl

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.