0592 854 550

Historie Nederlandse drinkwatervoorziening

Jacob van Lennep is de grondlegger van het Nederlandse drinkwaterleidingsysteem. In dit filmpje informatie over Jacob van Lennep en de historie van de Nederlandse drinkwatervoorziening.

Volgens de overlevering zat de bekende schrijver en landsadvocaat Jacob van Lennep op een zonnige middag te werken in de tuin van zijn buitenhuis in Heemstede. Zijn vrouw schonk hem een vers glas duinwater in, dat je daar gewoon uit de pomp kon halen. Spontaan zou toen het idee zijn geboren om dit duinwater te gaan leveren aan Amsterdam.

Zoals dat geldt voor wel meer historische anekdotes, is het verhaal te mooi om waar te zijn. Maar het staat buiten kijf dat Jacob van Lennep een doorslaggevende rol speelde bij de oprichting van het eerste drinkwaterbedrijf: de Amsterdamse Duinwater Maatschappij. Het eerste tappunt was bij de Willemspoort (de huidige Haarlemmerpoort). Hier werd duinwater voor één cent per emmer verkocht. Vanaf 1853 pompte de Amsterdamse Duinwater Maatschappij steeds meer kubieke meters schoon duinwater naar de hoofdstad.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.