Rijksvaartuig 29

Er komt een aantal historische schepen naar de Passantenhaven in Hoogeveen. Een van die historische schepen ligt bij de watertoren. Elk schip heeft zijn eigen verhaal. Ook Rijksvaartuig 29. Kom aan boord en luister naar het verhaal

Welkom aan boord

In 1954 werd het sleep- en bergingsvaartuig de ‘RV 29’gebouwd voor de Koninklijke Landmacht. In de jaren zestig veranderde het van functie. Het werd een opleidingsschip voor duikers bij de Genie. In de jaren negentig is het schip gebruikt bij de opleiding voor vaarbewijzen. In 2003 werd het schip afgedankt.

Het werd van de ondergang gered en is nu onderdeel van de collectie van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Oud-militairen houden het schip in conditie. Zij varen er mee door heel Nederland.

 

Bij de watertoren

Op zaterdag 13 juli ligt de RV 29 in Hoogeveen op een bijzondere plaats; in de zwaaikom van de Industriehaven bij de watertoren. WMD organiseert rond de watertoren de waterdag. Via het terrein aan de Vos van Steenwijklaan is het Rijksvaartuig 29 bereikbaar voor bezichtiging.

Het schip is 25 meter lang, 5,85 meter breed, heeft een diepgang van 2 meter, is 11,5 meter hoog als de mast opgericht is en heeft een waterverplaatsing van 100 ton.

Het schip is voorzien van 3 motoren: een voortstuwing 150 pk, een pompmotor 100 pk en een hulpmotor 35 pk.

 

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.