Watertoren Coevorden straalt

Tot eind januari schijnt door de ramen van de prachtige oude watertoren in Coevorden flakkerend kaarslicht. Tijdens de donkerste dagen van het jaar is het Van Heutszpark ‘s avonds sprookjesachtig verlicht. Op 17 december is het licht ontstoken. De verjaardag van WMD. Want op 17 december is het 80 jaar geleden dat WMD is opgericht. Een bijzondere start van een jubileumjaar.

Initiatief buurtbewoners

Na de restauratie in 2015, zette WMD de toren voor één avond in het licht op Sint Maarten. Het zag er toen mooi en gezellig uit in het Van Heutszpark. En dat bracht buurtbewoners Marcel Langes en Ruud Nijland op het idee om de monumentale watertoren in deze donkere dagen weer te laten stralen.

WMD en de gemeente vonden het een goed initiatief en een mooi idee. Gert-Jan Keen verzorgde de verlichting. Zo kan een goede samenwerking tussen partijen uit verschillende hoeken leiden tot een bijzonder resultaat. En een moment waarop buren gezellig samenkomen.

Watertoren Coevorden

WMD 80 jaar

WMD is opgericht op 17 december 1937. Dertig jaar geleden (1988) nam WMD het gemeentelijke waterleidingbedrijf van Coevorden over.

De watertoren is een markante herinnering aan een bepaalde periode uit onze drinkwatergeschiedenis. Met zijn ruim 32 meter hoogte zorgde hij er voor dat het leidingwater overal kon komen. Het rijksmonument (1914) is twee jaar geleden grondig gerestaureerd.

In Nederland zijn vanaf 1856 zo’n 260 watertorens gebouwd. Daarvan zijn er zo’n 170 bewaard gebleven. Steeds meer watertorens verliezen, net als de toren in Coevorden, hun oorspronkelijke functie.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.