0592 854 550

Watertoren Assen straalt

De watertoren van Assen staat van dinsdag 18 december tot en met woensdag 2 januari 2019 te stralen. Tijdens de donkerste dagen van het jaar schijnt door de ramen van de watertoren, tussen 16.00 uur en 22.00 uur, sprookjesachtig licht. De toren is tijdens de feestdagen tot ver in de stad te zien.

Kunnen jullie de toren verlichten?

WMD heeft op Open Monumentendag veel vragen gekregen over de watertoren. Een van de meest gestelde vragen was: kunnen jullie de toren verlichten?

WMD vond het een goed idee om dat tijdens de feestdagen een keer te organiseren. De verlichting is in overleg met de gemeente uitgevoerd door medewerkers van WMD. De buurtbewoners reageren enthousiast.

De markante watertoren is één van de beeldbepalende monumenten in Assen en belangrijk in de historie van de drinkvoorziening. De toren heeft dan ook de status van provinciaal monument en industrieel erfgoed.

Een tweede leven

Een watertoren zorgt voor druk op de waterleiding. In Nederland zijn vanaf 1856 zo’n 260 watertorens gebouwd. Daarvan zijn er zo’n 170 bewaard gebleven. Steeds meer watertorens verliezen, net als de toren in Assen, hun functie. Tegenwoordig zorgen pompen voor voldoende druk.

WMD heeft BOEi gevraagd om te adviseren over herbestemming bijvoorbeeld als woning of kantoor.