0592 854 550

Waterleiding winterklaar?

De winter is het seizoen van kou, gladde wegen of sneeuwoverlast. De verwarming gaat een graadje hoger en we trekken een dikke trui aan. Maar hoe zit dat met uw watermeter en waterleiding? Bij temperaturen vanaf het vriespunt kunnen de meter en leidingen bevriezen. Dat betekent: geen water!

Waar zit die watermeter eigenlijk?
In veel huizen zit de watermeter in de meterkast in de woning. Daardoor heeft de kou niet direct vat op de meter. Er zijn ook woningen waar de meter in een kelder zit of zelfs ergens buiten het huis. Zit de meter op een plaats waar de kou er veel vat op kan krijgen dan is bescherming een punt van aandacht.

Wind en kou samen zorgen nog eerder voor bevriezing van watermeters
Als het koud is en het dan ook nog flink gaat waaien is het oppassen geblazen met watermeters. Doordat zich (al is het maar een heel klein beetje) water in de meter bevindt, kan die al heel snel bevriezen. Daardoor gaat de watermeter vaak stuk, maar erger nog is dat zelfs de hele waterleiding bevriest. Dan komt er geen water meer uit de kraan. Water dat bevriest zet uit. Dat kan betekenen dat de leidingen knappen.

Hoe beschermt u de watermeter en de leidingen?

Goed isoleren

  • Voorkom tocht in ruimtes waar de watermeter, hoofdkraan en leidingen zitten. Maak gaten en kieren dicht met isolatiemateriaal. Let op: de ruimte moet wel geventileerd worden, zeker als hier ook de gasmeter zit. Isoleer in dat geval alleen de waterleidingen en watermeter met isolatiemateriaal.
  • Breng tijdelijk isolatie aan rond kranen en leidingen in onverwarmde ruimtes.

Controleer de hoofdkraan

  • Controleer ook of de hoofdkraan goed sluit. Mocht er een defect aan de waterleiding ontstaan, dan voorkomt u hiermee eventuele waterschade.

Tap de buitenkraan en de leidingen af

  • Tap buitenkranen en leidingen in de garage of schuur af,  zodat er geen water meer in zit dat kan bevriezen.

Verwarming

  • Zet de thermostaat minimaal op 12 graden. Ook als u op vakantie gaat. Laat alle radiatoren een beetje openstaan om bevriezing van leidingen te voorkomen.

Wat als de leiding toch bevroren is?
Als de leiding niet gescheurd is, ontdooi deze dan geleidelijk met bijvoorbeeld een föhn. Is de leiding wel gescheurd, draai dan de hoofdkraan dicht en bel een loodgieter.

Kosten
Kosten van reparatie of vervanging van leidingen en meter ín de woning, zijn voor rekening van de bewoners of de eigenaar van de woning. Het is prettig een verzekering te hebben die de schade dekt. Kijk op tijd na of dit het geval is.

Een bevroren watermeter of hoofdkraan vervangt een WMD-monteur door een nieuwe, zodat het kraanwater weer snel te gebruiken is. Heeft u een bevroren watermeter of hoofdkraan, bel dan naar (0592) 854 300.

De binnenleidingen en eventuele buitenkranen zijn het eigendom van de woningeigenaar (uzelf, de verhuurder of woningbouwvereniging). Neem bij lekkages binnenshuis of aan de buitenkraan contact op met uw installateur.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.