Lage waterdruk door extreem hoog watergebruik.

We vragen u dringend om niet-noodzakelijk watergebruik te beperken. Drink wel voldoende water en blijf uw handen wassen.  Lees verder

0592 854 550

Voorkomen is beter dan genezen

WMD is één van de partners van het nieuwe Noord-Nederlands Netwerk Medicijnresten. Het netwerk gaat samenwerken om de hoeveelheid medicijnresten in water te verminderen. Dit lukt alleen met een aanpak over de hele keten. Van ontwikkeling en toelating van medicijnen, voorschrijven en gebruik, tot afval en zuivering.

 

Hoe komen medicijnresten in het water?

We gebruiken in Nederland steeds meer medicijnen. Via het toilet komen de resten in het riool en na gedeeltelijke zuivering in sloten en rivieren terecht. Ook sijpelen medicijnresten naar het grondwater door.

Medicijnresten zijn slecht voor het waterleven en lastig voor de bereiding van drinkwater. De kwaliteit van ons drinkwater is nu nog goed. Maar die kan in de toekomst onder druk komen te staan.

Grondwater is de bron van het drinkwater in Drenthe.

Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit

Alle partijen werken nauw samen aan concrete oplossingen, zoals:

  • meer vormen van duurzame zuivering;
  • voorlichting over medicijnresten;
  • inzamelen van overgebleven medicijnen;
  • ontwikkeling van leefstijlgeneeskunde.

Inleveren ongebruikte medicijnen

Heeft u medicijnen over die u niet meer gebruikt? Die kunt u inleveren bij de milieustraat en bij de meeste apotheken. Medicijnen worden nooit hergebruikt, maar op deze manier worden ze wel verantwoord vernietigd.

Gooi medicijnen nooit in de wc of door de gootsteen. Resten van medicijnen zijn moeilijk uit het water te zuiveren. Het kost daardoor steeds meer moeite en geld om het water schoon en gezond te houden.

 

De ondertekenaars van het Noord-Nederlands Netwerk Medicijnresten. Foto: Douwe de Boer
De ondertekenaars van het Noord-Nederlands Netwerk Medicijnresten. Foto: Douwe de Boer

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.