Kans op lage waterdruk

Drenthe is aan het tuinieren geslagen nu het overgrote deel van de bevolking thuiszit door het coronavirus. Het is droog, dus er wordt volop gesproeid. En dat zien we aan het watergebruik. Als er heel veel water tegelijk wordt gebruikt daalt de druk in de leidingen. Dan kan er thuis minder water uit de kraan komen.

Is er genoeg water?

Drinkwater voldoende. Maar allemaal tegelijk de kraan open? Dat werkt niet. Probeer het maar eens: alle kranen tegelijk openzetten. Dan komt het water er ook sputterend uit.

Als er heel veel water tegelijk wordt gebruikt daalt de druk in de leidingen en kan er minder water uit de kraan komen. De stroomsnelheid van het water in de leidingen neemt toe. Daardoor kan er bruin water uit de kraan komen.

Een forse toename

Op deze dagen gebruiken we veel meer water dan normaal. Op een normale dag leveren we 80.000 m³ per dag.  Nu leveren we 110.000 m³  per dag. Een forse toename! Onze productie is aangepast op het verwachte mogelijke gebruik.

Maar we hebben ook te maken met een leidingsysteem waarvan de capaciteit natuurlijk niet onbeperkt is.

Daarom vragen wij iedereen om  bewust met drinkwater om te gaan. Minder water gebruiken is altijd beter, het hele jaar door.

Ons drinkwater komt uit de natuur

Drents drinkwater wordt gemaakt van grondwater. Iedere druppel die uit uw kraan komt, heeft een lange weg afgelegd. Drinkwater is een natuurproduct waar we bewust mee om moeten gaan.

Veel tips kent u wel; wassen met een volle wasmachine en de kraan dicht tijdens het tanden poetsen.

Maar ook in de tuin kunt u aardig wat liters drinkwater besparen. Kent u onderstaande tips al?

Slimmer sproeien

Hoeveel water heeft uw tuin nodig?

Geef de tuin liever één keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Zo ‘leert’ u planten om beter tegen droogte te kunnen. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden.

Geef water dicht bij de wortels

Gebruik een gieter of installeer een druppelsysteem om dicht bij de wortels water te geven. Gebruik een regenmeter als u het gazon sproeit.

Juiste plant op de juiste plek

Juiste plant op juiste plek: geef planten die goed tegen droogte kunnen een droge plek en zet dorstige planten juist niet in de zonnigste hoek. Dan hoeft u minder te bewateren.

Gratis hemelwater in de regenton

Vang in het natte seizoen regenwater op in een regenton en gebruik het  water in het droge seizoen om de planten water te geven.

Richt de tuin slim in

Geef groen de ruimte in de tuin en bestraat zo weinig mogelijk. Laat bodembedekkers groeien of strooi boomschors zodat water minder snel verdampt uit de bodem.

Geef water als de zon niet fel schijnt

Geef bij voorkeur ’s ochtends water wanneer de zon niet fel schijnt. ’s Avonds blijven de grond en uw planten nat  en dus schimmelgevoelig.

Legionella

Laat uw tuinslang niet vol in de zon liggen (vooral in de zomer) om legionella te voorkomen.

Klimaatverandering en drinkwater

Grondwater is de bron van Drents drinkwater. Het grondwater, regenwater dat vele jaren geleden in de bodem is gezakt, pompen we op van grote diepte. Met de voorraad zit het nu wel goed. Of dat ook zo blijft is onzeker.

Dat het klimaat verandert is duidelijk, maar wat die verandering gaat betekenen voor de grondwaterstand is minder zeker. We streven in Nederland naar een goede balans tussen de hoeveelheid grondwater die we oppompen en de hoeveelheid die er weer bijkomt door regen.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.