Lage waterdruk door extreem hoog watergebruik.

We vragen u dringend om niet-noodzakelijk watergebruik te beperken. Blijf wel voldoende water drinken en blijf uw handen wassen.  Lees verder

0592 854 550

Uitblazingskom Duunsche Landen

De uitblazingskom Duunsche Landen in het Hunzedal bij Annen is het tiende aardkundig monument in Drenthe. Het is donderdag 17 oktober onthuld door basisschoolkinderen uit Annen en Eexterveen. Het is de grootste uitblazingskom van Drenthe, met een doorsnede van ruim één kilometer.

Uitblazingskom

De kom is met name ontstaan door windwerking tijdens de laatste ijstijd. Daarna is de kom opgevuld met veen, dat vervolgens verdwenen is door ontginning en ontwatering. Met het blote oog is de kom moeilijk te zien, maar de opgewaaide rug aan de oostzijde is wel goed zichtbaar.

Het gebied eromheen is een boeiend natuurlijk landschap. WMD wint er grondwater en zorgt samen met Het Drentse Landschap voor het beheer.

 

Educatief programma

Op de dag van de onthulling volgden  leerlingen van basisscholen De Eshoek uit Annen en De Kameleon uit Eexterveen themalessen. Zij deden allerlei onderzoekjes in het gebied.

Zo gingen ze op zoek naar sporen van de bever en spotten zij in het veld de verblijfplaats van de das. In het waterwingebied van WMD deden ze proefjes met grondwater.

 

Aardkundige monumenten

Aardkundige Monumenten zijn onderdelen van het landschap die ons iets vertellen over de ontstaanswijze van het gebied. Door het aanwijzen en onthullen van deze monumenten wil de provincie iedereen kennis laten maken met de rijke geschiedenis van de Drentse ondergrond.

Het aardkundig monument ‘Duunsche Landen’ is tot stand gekomen met medewerking en bijdragen van gemeente Aa en Hunze, WMD Drinkwater, Stichting Het Drentse Landschap, Recreatieschap Drenthe, Geopark De Hondsrug en provincie Drenthe.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.