Torenvalken in Hoogeveen

De torenvalken zijn weer in de lucht. Ze hebben zich opnieuw hoog boven in de watertoren in Hoogeveen genesteld. Via de livestream volg je de komende maanden het wel en wee van de torenvalken op de voet.

Live de avonturen beleven

Op een hoogte van 28 meter zit er een nestkast in de watertoren. Boven de drukte van de stad leeft daar het paartje torenvalken. Een paar jaar geleden plaatste WMD daar op veler verzoek een webcam. Sindsdien kunnen we live de avonturen van de watertorenvalken volgen. Zo zagen we de afgelopen jaren meerdere jongen opgroeien en uitvliegen. We zijn benieuwd wat 2021 brengt.

Al ruim 40 jaar torenvalken

Er leven al ruim 40 jaar verschillende torenvalken in de watertoren. De toenmalige nestkast is door medewerkers van de gemeente Hoogeveen geplaatst. Hoogeveen had toen nog een gemeentelijk waterbedrijf. Dat is in 1989 overgenomen door WMD.

De watertoren van Hoogeveen is gebouwd in 1928 en is de laatste werkende watertoren in Drenthe. Vorig jaar heeft WMD de toren gerenoveerd.

Over de torenvalk

De torenvalk is een kleine, sierlijke valk. Bij de meeste mensen is hij vooral bekend als de vogel die stil in de lucht hangt terwijl hij naar eten zoekt. Dit noemen we ‘bidden’. Hij is gek op muizen, maar als die er niet zijn, staan er ook wel jonge vogels, mussen of grote insecten op het menu. Hij pakt zijn prooien alleen van de grond, want hij is niet snel genoeg om vogels in de lucht te verslaan.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.