Reus van Hoogeveen in de steigers

De ruim 90 jaar oude watertoren krijgt dit jaar een grote onderhoudsbeurt. Het steigerwerk staat inmiddels. Een flinke klus, want de toren in Hoogeveen is meer dan 38 meter hoog. Na de bouwvak start de reparatie van het voeg- en schilderwerk. En er komt een koperen dak op de toren. Dat gebeurt in samenwerking met monumentenadvies. Voor het einde van het jaar is de toren weer in volle glorie te bewonderen.

Hoogeveen

Dit is de laatste watertoren in Drenthe die nog in gebruik is. De reus stamt uit 1928. In Nederland zijn vanaf 1856 zo’n 260 watertorens gebouwd. Daarvan zijn er 175 bewaard gebleven. Minder dan een kwart is nog in gebruik.

Tegenwoordig zorgen pompen voor voldoende druk. De toren heeft als voordeel dat er een watervoorraad kan worden aangelegd, zodat er bij storingen minder drukschommelingen ontstaan in het leidingnet.

Inwoners van de stad Hoogeveen en omgeving krijgen Drents drinkwater uit deze reus.

Bouw watertoren 1927

Eeuwenlang dronken de Hoogeveners sloot- en grachtwater. In 1926 besloot de gemeente om een waterleiding voor de kom van Hoogeveen aan te leggen. De watertoren werd een uitdaging voor diverse betonfirma’s. Eind oktober 1927 was de kap op de toren, het hoogste punt, 38 meter in de lucht. De vlag ging in top.

In februari 1928 was de watertoren klaar en kregen de eerste gezinnen in Hoogeveen toegang tot het leidingwater.

In 1989 nam WMD het waterleidingbedrijf van de gemeente Hoogeveen over.

Foto's: Nieuwsblad van het Noorden 3-11-1927 en Leeuwarder nieuwsblad 3-3-1928. Bron: Hoogeveen 2000

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.