0592 854 550

Mijlpaal voor WLN

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft waterlaboratorium WLN formeel toestemming gegeven om de RT-PCR methode als alternatief te gebruiken voor de wettelijke  controle van een drinkwatermonster op E.coli. Met deze methode kunnen we veel sneller de aanwezigheid van E.coli in drinkwater aantonen.

Sneller inzicht

E.coli aantonen in drinkwater in ongeveer 4 uur in plaats van de 24 uur met de standaard kweekmethode. Dat kan met moleculair-biologische techniek RT-PCR van WLN.

De kortere analysetijd zorgt ervoor dat na een leidingbreuk of reparatie snel inzicht is in de betrouwbaarheid van het drinkwater. Daarmee worden gezondheidsrisico’s voor de consument beperkt. Leidingen kunnen weer snel in bedrijf worden genomen.

Werkzaamheden leidingnet

Het Nederlandse drinkwater moet aan strenge normen voldoen. Hoe waterbedrijven te werk moeten gaan bij werkzaamheden aan het leidingnet is tot in detail omschreven.

Een stuk leiding isoleren, water afvoeren, na afloop doorspoelen met schoon water, een monster nemen om te kijken of het schoon is en er dan pas nieuw water door laten stromen. Na een reparatie is het soms nodig dat het water direct wordt geleverd. Wij geven dan een kookadvies.

 

Dagelijkse controle

Ons drinkwater wordt dagelijks gecontroleerd door WLN, het gezamenlijke waterlab van WMD en Waterbedrijf Groningen. Dat doen we in de bron, tijdens en na de zuivering en in het leidingnet. Ook nemen we monsters van het water bij mensen thuis.

We houden de kwaliteit van het water dus nauwlettend in de gaten. Dat is verplicht vanwege de wet, maar ook omdat we het zelf zeer belangrijk vinden dat het water schoon is en blijft.

 

Bekijk video

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.