0592 854 550

Hitte. Spitsuur in de waterleiding

Het is al een aantal weken droog en warm. En dat merkt WMD direct. Het watergebruik stijgt. Het meeste water wordt gebruikt in de spitsuren tussen 07.00 en 09.00 uur ’s ochtends, maar vooral tussen 18.00 en 22.00 uur ’s avonds.

Op een warme zomerdag gebruikt iedereen meer water. Een zwembadje voor de kinderen, flessen vol verkoelend water op tafel, een keer extra douchen én dorstige planten.

Spitsuur

Als iedereen tegelijk water gebruikt kan het voorkomen dat er lagere waterdruk ontstaat. Daardoor is het mogelijk dat er bruingekleurd of  troebel water uit de kraan komt. Vooral als alle tuinsproeiers op volle toeren draaien. Troebel water is niet schadelijk voor de gezondheid. U kunt het gewoon gebruiken, maar het ziet er natuurlijk wel apart uit.

Het helpt als u waterslurpende bezigheden voor andere momenten bewaart.

Tips

Het lastige is dat de spitsuren ook net de uren zijn dat het handig is om de tuin water te geven, omdat het dan minder warm is. Het helpt in elk geval al als u douchen, de vaatwasser gebruiken of de auto wassen voor andere momenten bewaart.

  • Neem een douche in plaats van een bad en douche wat korter.
  • Gebruik uw (vaat)wasmachine bij voorkeur niet tijdens de spitsuren.
  • Geef in de tuin alleen de planten water die het nodig hebben en gebruik hiervoor liefst een gieter.
  • Vul zwembadjes midden op de dag.
  • Sla de wasbeurt van de auto een keertje over als het niet per se hoeft.

Drink regelmatig water

Op warme dagen verliest ons lichaam meer vocht dan anders. Het is dus wel belangrijk om tijdens de warmte voldoende te drinken, ook al heeft u geen dorst. Zo voorkomt u uitdroging.

Gaat u op pad? Vul dan thuis een flesje met Drents drinkwater voor onderweg.

Record?

Gemiddeld gebruiken we dagelijks 120 liter water per persoon per dag.  In Drenthe produceert WMD gemiddeld ruim 80.000 m³ water per dag. Tijdens de hitte gebruiken we veel meer water.  Momenteel wordt er bijna 50% meer water gebruikt dan op een gemiddelde dag. In 2006 en 2010 werd een record hoeveelheid drinkwater omgezet: rond de 134.000 m³ per dag.