Gaat uw school of sportclub weer open? 

In veel scholen en sportclubs is door de coronamaatregelen geen of weinig water gebruikt. Het drinkwater in de binnenleidingen staat dan langere tijd stil. Het water is niet meer vers en de kwaliteit gaat achteruit. Daarom is het verstandig om de leidingen voor gebruik goed door te spoelen.

Start fris met vers water

Gaat uw school, kinderopvang of sportclub weer open? Laat dan eerst alle kranen lopen. Het water in de binnenleidingen heeft langere tijd stilgestaan. De kwaliteit loopt terug. En de legionellabacterie krijgt kans om te groeien.

Ververs de inhoud van de leiding. Spoel de leidingen voor gebruik goed door. Laat alle kranen minstens 1 minuut lopen.

Water is beperkt houdbaar

Water is een beperkt houdbaar versproduct. Als water lange tijd stilstaat in leidingen, loopt de kwaliteit terug. Ook de kans op bacteriegroei neemt toe. De legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken, kan een probleem worden.

De bacterie groeit in stilstaand water met een temperatuur tussen 20 en 50 graden Celsius. U kunt ziek worden als u druppels waternevel met legionellabacteriën inademt.

Start fris met vers water

Zo pakt u het aan

1. Toilet

Spoel eerst de toiletten door. Op deze manier ververst al een groot deel van het water in de leidingen.

2. Kranen

Laat alle warme en koude kranen minstens 1 minuut doorlopen. Begin bij de kraan het dichtst bij de watermeter. Laat het water rustig stromen. Zet bij een mengkraan de kraan in de middelste stand.

3. Douche

Spoel ten slotte de douche door. Houd de sproeikop onder water en leg een doek over de emmer. Op deze manier voorkomt u verspreiding van waternevel en het risico dat u het inademt.

Tip

Vang het water op. Geef het aan de plantjes of gebruik het voor klusjes.

De eigenaar van de binneninstallatie is zelf verantwoordelijk voor het beheersen van risico’s rond legionella. Kijk voor de maatregelen en meer informatie over legionellapreventie op de website van ILT.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.