Doorspoeladvies leidingen

In veel bedrijven en gebouwen wordt door de coronamaatregelen geen of weinig water gebruikt. Bijvoorbeeld in scholen, kantoren, horeca, sportscholen en hotels. Het drinkwater in de binnenleidingen staat langere tijd stil. Het water is niet meer vers en de kwaliteit gaat achteruit. Het is verstandig om alle kranen minimaal elke week even open te zetten. En gaat uw bedrijf weer open? Ververs de inhoud van de leiding. Spoel de leidingen voor gebruik door. Laat alle kranen minstens 1 minuut lopen.

Water is beperkt houdbaar

Water is een beperkt houdbaar versproduct. Als water lange tijd stilstaat in leidingen, gaat de kwaliteit achteruit. Ook de kans op bacteriegroei neemt toe. De legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken, kan een probleem worden.

De bacterie groeit in stilstaand water met een temperatuur tussen 20 en 50 graden Celsius. U kunt ziek worden als u druppels waternevel met legionellabacteriën inademt.

Laat kranen wekelijks stromen

Wij adviseren om de leidingen door te spoelen als het water langer dan een week niet is gebruikt. Zo pakt u het aan.

1. Toilet

Spoel eerst de toiletten door. Op deze manier ververst al een groot deel van het water in de leidingen.

2. Kranen

Laat alle warme en koude kranen minstens 1 minuut doorlopen. Begin bij de kraan het dichtst bij de watermeter. Laat het water rustig stromen. Zet bij een mengkraan de kraan in de middelste stand.

3. Douche

Spoel ten slotte de douches door. Houd de sproeikop onder water en leg een doek over de emmer. Op deze manier voorkomt u verspreiding van waternevel en het risico dat u het inademt.

Tip

Vang het water op. Geef het aan de planten of gebruik het voor klusjes. Wel zo duurzaam!

Legionellapreventie

Voor sommige bedrijven, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, sauna’s, zwembaden en hotels  is legionellapreventie wettelijk verplicht. Wij adviseren gebouwbeheerders om hun legionellapreventieplan goed te blijven uitvoeren.

Zorgplicht
Als u eigenaar bent van een gebouw met een collectieve leidingwaterinstallatie geldt de zorgplicht. Dat betekent dat de gezondheid van de gebruikers niet in gevaar mag komen. Bedrijven zonder verplicht preventieplan adviseren wij om de leidingen goed door te spoelen voor ze weer in gebruik te nemen.

Meer informatie
Bezoek de website van ILT voor legionellapreventie in coronatijd.

 

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.